Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Ook binnen de hengelsport staat de wetenschap niet stil en je mag gerust stellen dat de kwaliteit van nylon vislijnen, maar ook die van Dyneema, gevlochten vislijnen, in de loop der tijd continue is verbeterd. Ondanks al deze verbeteringen ontkom je er echter niet aan om ook deze "vernieuwde" vislijnen na verloop van tijd te vervangen. Het moment van vervangen is voor eenieder verschillend. De intensiteit van gebruik bepaald mede het vervangmoment. Om een voorbeeld te geven, ik ben geen wedstrijdvisser, maar vis wel [bijna] iedere week. Mijn nylon lijnen vervang ik steevast ieder jaar en mijn gevlochten lijnen zo om de anderhalf à twee jaar.

Ik weet dat wedstrijdvissers die ieder weekend soms meerdere wedstrijden vissen hun nylon lijnen zo om het half jaar vervangen en dat zij hun gevlochten lijnen hooguit een jaar op de werpmolenspoel laten zitten. Als je dan ook nog eens weet dat zij vaak een bataljon aan extra werpmolenspoelen bij zich hebben met allerlei verschillende soorten vislijn in allerlei verschillende soorten diameters, is het niet moeilijk voor te stellen dat zij op jaarbasis een kapitaal aan vislijnen uitgeven. Altijd fijn als je dan een sponsor achter de rug hebt...

Vanzelfsprekend zijn enorme kneiters van vissen, maar ook dood normale obstakels die je tijdens het vissen tegen komt, verantwoordelijk voor de achteruitgang van de kwaliteit van je vislijn. Maar misschien wel de grootste aanslagpleger op de kwaliteit van je vislijn is het zonlicht. Daarmee wil ik zeggen dat het nylon op de spoel van een werpmolen of reel (visreel/werpreel) die een jaar niet gebruikt wordt, maar wel lekker achter een schuurraam op een werktafel ligt, heel hard achteruit gaat en waarschijnlijk na een jaar niet eens meer te gebruiken is. Gevlochten lijn heeft daar minder last van, maar het is zeker geen aanrader om hem langdurig in het zonlicht te leggen. Voor jullie informatie, mijn vislijnen zien alleen zonlicht tijdens het vissen. Vis ik niet, dan liggen mijn werpmolens in een dichte donkere kast. Tip: zoek eens op Google naar Daiwa Neoprene Spulenband. Selecteer even afbeeldingen, dan zie je precies waar ik je naar toe stuur. Aanraders!

 

Cormoran opspoelhulp

Cormoran Opspoelhulp. Click on picture to enlarge!

 

Kortom ik vervang mijn vislijn(en) regelmatig. Daarvoor haal ik mijn spoel(en) leeg met behulp van de ACE D-spool, kom ik in een latere tip op terug omdat ik jullie nu wil voorstellen aan de Cormoran Spoelhulp. Dit is zo'n apparaatje wat je voor een drol en drie knikkers kunt aanschaffen, maar zijn geld dubbel en dwars waard is. De grote zuignap maak je iets nat en daarna bevestig je het op een glad oppervlak. Ik heb het geprobeerd op glas, mijn zwarte Daiwa bak, een ijzeren bureaublad, een aanrechtblad en zelfs op de motorkap van mijn auto. Overal bleef hij perfect plakken! Daarna haal je de bovenste ring eraf door een vastzetschroefje los te draaien. Vervolgens doe je een rol lijn over het stangetje en zet je die ring weer vast met dat vastzetschroefje. Hoe meer je de ring naar beneden duwt tijdens het vastzetten, hoe harder de veer duwt die tussen de bovenste ring en een volgende ring zit. Een beetje vast kan geen kwaad, daardoor spoel je de lijn ook wat vaster op je reel- of molenspoel. Het losse eind lijn mag je aan je reel- of molenspoel vastzetten en draaien maar. Binnen no-time is je molen of reel weer voorzien van nieuw draad en ben je weer klaar voor de toekomst. Daiwa heeft ook zo'n spoelhulp in haar assortiment, maar op de een of andere manier zijn die wat moeilijker verkrijgbaar in Nederland.

 

Daiwa opspoelhulp

Daiwa Opspoelhulp. Click on photo to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It