Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Een goed begin is het betere werk. Het gebeurt bijna altijd als je er niet op voorbereid bent. Na een lange trip richting visvakantie eindelijk uitpakken op de bestemming en dan…? Chips, een seconde later liggen de zorgvuldig tegen de muur geplaatste dure hengels op de grond. Resultaat een oog krom en eentje afgebroken. De meeste vissers die regelmatig aan de waterkant vertoeven hebben wel een rolletje elektra tape in de koffer voor de nodige spoed eisende hulp. Omdat de gemiddelde visvakantie (gelukkig) wat langer duurt kan je ook de gekneusde hengel direct goed repareren. Jeroen van Hengelsport de Egmonden gaf ons een aantal praktische restauratie tips die u daar bij kunnen helpen.

 

Repareer je hengeloog - Dé manier waarop jij je hengeloog weer op je hengel zet!

 

 

Zorg altijd dat je een paar reserve ogen in verschillende maten bij je hebt waarvan de voetjes iets afgeschuind en ontbraamt zijn. Begin met een schone blanck.  Verwijder de oude resten met een stanley mes haaks op de blanck geplaatst en ontvet daarna goed met thinner. Daarna de ogen uitlijnen en plaatsen met een stukje tape.

 

Repareer je hengeloog - Dé manier waarop jij je hengeloog weer op je hengel zet!

 

 

Wikkel altijd in de richting van het oog. Omwikkel de start van het garen 6 tot 10 keer voor je het er tussen uit haalt. Stop 6 tot 10 wikkelingen voordat het voetje van de black af buigt en leg het draadje er tussen wat je straks nodig hebt om het eind draadje onder de wikkelingen door te rekken. Wikkel door tot de gewenste plaats en steek het uiteinde door de lus van het draadje dat je net gecreëerd hebt.

 

Repareer je hengeloog - Dé manier waarop jij je hengeloog weer op je hengel zet!

 

 

Hou vooral spanning op de wikkeling en trek via de gecreëerde lus het eind draadje onder de wikkelingen door. Snij beide uiteinden kort af met bv. een scheer mesje.

 

Repareer je hengeloog - Dé manier waarop jij je hengeloog weer op je hengel zet!

 

 

Voor het lakken even vluchtig met een aansteker de fijne haartjes weg halen (de wikkeling niet raken). Zet op 1 of 2 mm naast de wikkeling een stukje schilders tape. Het is normaliter raadzaam de eerste laklaag te verdunnen zodat deze goed in de wikkeling doordringt. Goed de pootjes van het oog behandelen om het vocht buiten te houden. Het aantal benodigde lagen is sterk afhankelijk van de laksoort die men gaat gebruiken. Voor deze spoed klus is de 2 componenten lak de meest geschikte.

 

Lekker toch de laatste dagen van de vakantie vissen met je favoriete hengel.

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It