Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Dyneema is de naam van een super sterke polyetheen vezel. Bij het ontwikkelen ervan kon niemand bevroeden dat Dyneema voor een ware revolutie binnen de hengelsport zou zorgen. En dan met name als we het hebben over vislijnen. Was vroeger alles nylon, monofilament mag ook, tegenwoordig heeft bijna iedere visser wel ergens een molen of reel waarvan de spoel is volgespoeld met Dyneema. Voor wie het nog niet door heeft, Dyneema is binnen de vissport een mooie naam voor "gevlochten lijn".

 

Dyneema | Geschiedenis en toepasbaarheid.Dyneema vind je onder de merknamen Whiplash, Fireline, Trilene en Aspire. Er zullen er vast nog meer zijn, maar daar kan ik nu even niet opkomen. Rest mij nog te vertellen dat DSM Dyneema in 1979 heeft gepatendeerd en dat vanaf die tijd het product Dyneema veelvuldig wordt toegepast in eindproducten en halffabricaten. De hoge trekkracht bij zeer geringe diameters is een van de allergrootste pluspunten van Dyneema.

 

Dyneema | Geschiedenis en toepasbaarheid.Tot 1979 moesten we het dus in hoofdzaak doen met nylon vislijnen. Hoofd-, onder- en aaslijnen waren allemaal gemaakt met nylon. Nu nog zijn er hele volksstammen die nog steeds zweren bij nylon vislijnen en helemaal niets moeten hebben van gevlochten lijnen. Maar een grote club sportvissers is al wel over en vist regelmatig met Dyneema. Vooral zeevissers maken gretig gebruik van de voordelen die Dyneema bied. Ze kunnen nu immers met een veel dunnere diameter vissen in plaats van met een dikke nylonlijn die qua trekkracht net zo sterk is als de dunne gevlochten lijn. Hoe dunner de lijn, des te minder weerstand bij het ingooien. Met een beetje mazzel gooi je zomaar enkele tientallen meters verder. Bijkomend voordeel van gevlochten lijnen is, is dat ze geen rek kennen. De beetregistratie is dus zeer direct. Op grote diepten, rondom wrakken of op bodems met veel oneffenheden is dat ronduit prettig. Bij de geringste weerstand kan je nu reageren. Terwijl je bij nylon vislijnen vaak al te laat bent met reageren als de beetregistratie doorkomt. De gemiddelde rek bij nylon vislijnen ligt makkelijk zo rond de tien procent, hoger is geen uitzondering. Vis je op honderd meter diep en je voelt een aanbeet, bedenk dan dat je eerst tien meter "rek" uit je lijn moet slaan alvorens je de vis haakt.

 

Dyneema | Geschiedenis en toepasbaarheid.Maar elk voordeel kent zijn nadeel zou Johan zeggen. De eerste dyneema lijnen die in 1979 het levenslicht zagen, waren in die tijd nog relatief dik om een bepaalde trekkracht te kunnen waarborgen en ze voelden ruw aan. Echter in de loop der tijd is men er in geslaagd om hele dunne en gladde gevlochten lijnen op de markt te brengen die nog steeds dezelfde trekkracht hebben als hun "dikke" grootouders uit 1979. Probleem is nu dat je die dunne gladde dyneema niet meer met een van de visknopen uit 1979 kan verbinden met je voorslag. Er komen zo verschrikkelijk veel krachten vrij op de knoop tijdens de ingooi dat de kans op doorslippen, lees de knoop schiet uit de knoop, zeer groot is met de "oude" voorslagknopen. Na veel testen, zijn wij er zelf van overtuigd dat de verbeterde Albrightknoop één van de beste knopen is om een voorslag te verbinden met Dyneema. Er zijn er meer, maar dit is zeker een topper. Wil je hem helemaal af maken, knoop er dan ook nog even een dubbele overhandse knoop bij.

 

Voor alle ins en outs over deze super voorslagknoop lees even het verhaal bij de verbeterde Albrightknoop.

 

The improved Albrightknot | De verbeterde Albrightknoop.

The improved Albrightknot | De verbeterde Albrightknoop. Click on image to enlarge!

 

Bron: De Zeehengelsport

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It