Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Slaat de dressuur ook toe in de zeevisserij? Binnen de karpervisserij is men er allang achter, bedenkt men iets nieuws, dan werkt dat een tijdje maar daarna moet je toch echt weer met iets nieuws komen, wil je ze vangen. Om nou te zeggen dat een karper een olifantengeheugen heeft, wil ik niet beweren, maar feit is wel dat een eenmaal gehaakte karper een volgende keer zeer terughoudend zal zijn met een aanbeet als hij al eens eerder aan iets gehaakt is wat verdacht veel lijkt op hetgeen waarmee jij zit te vissen.

 

Dobbermontage voor de zeebaars | Kniklichtje in de dobber.Hetzelfde lijkt zich voor te doen binnen de zeevissportvisserij. Zeebaars, tegenwoordig bijna het gehele jaar door te vangen, begint kritisch te worden met wat hij wil pakken. En vooral voor wat betreft kunstaas. Hier op de Noordpier van Wijk aan Zee begint het op te vallen dat het zeer succesvolle kunstaasje van vorig jaar ineens niet meer zo succesvol is. Natuurlijk worden er nog steeds mooie zeebaarzen mee gevangen, maar het lijkt wel of dat er minder zijn dan voorgaande jaren. Terwijl algemeen bekend is, dat de zeebaars aan een enorme opmars bezig is wat betreft verschijning aan de Nederlandse kusten.

 

Op het moment, maar dat kan weer veranderen hoor, schijnen ze eigenlijk alleen nog “los te gaan” voor de dobber met daaronder een niet te versmaden zager. Gezien het enthousiaste aantal mede zeebaarsvissers die regelmatig bij mij komen neuzen waarom ik ze nou wel vang en zij niet, breng ik deze dobbermontage nog maar eens onder de aandacht.

 

De montage bestaat van boven naar beneden uit de volgende onderdelen: Twee stopknopen, te maken uit vinyl of silicone tube op de hoofdlijn. Een schuifdobber met in dit geval een centraal gat. Er zijn vele soorten schuifdobbers en de meesten voldoen. Sommige voor gelood, andere niet, met of zonder verwisselbare antenne en weer andere met ruimte voor een breekstaafje. Dat laatste is zeer handig voor het nachtvissen. Twee softbeads, zachte kralen die ervoor zorgen dat de gaatjes van het schuifloodje niet dicht geslagen worden door de dobber of een harde kraal. Het schuifloodje en dus ook de twee softbeads zijn alleen dan nodig indien je geen voor gelode dobber gebruikt. Een warteltje een dropshot en een haak.

 

Dobbermontage voor de zeebaars | Licht verschuifbaar loodje.Montage: maak twee stopknopen op de hoofdlijn en schuif vervolgens de dobber, softbead, schuiflood, softbead op de hoofdlijn en knoop de wartel aan het uiteinde van de hoofdlijn. Aan de andere kant van de wartel knoop je ± 75 cm  35/00 fluorocarbon. Fluorocarbon is onderwater niet of nauwelijks zichtbaar voor de vis. Het geheel maak je af met een scherpe haak. Op de fluorocarbon bevestig je nog een dropshot om de aaslijn af te laten zinken.

 

Deze montage is het best te gebruiken vanaf pieren, dijken, sluizen en strekdammen. De diepte is instelbaar door het verschuiven van de stopknopen. In combinatie met een 2,5 lbs karperhengel van 3,60 mtr heb je een goed stukje gereedschap om de zeebaars te belagen. Vergeet niet een langstelig schepnet mee te nemen.

 

Dobbermontage voor de zeebaars.

Dobbermontage voor de zeebaars. Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It