Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Het eerste criterium dat bepalend is voor de haakgrootte is de keuze “waarop gaan we vissen”. Het spreekt voor zich dat karpervissers en witvissers niet dezelfde haken prefereren als roofvissers en zeevissers. Vishaakfabrikanten hanteren elk hun eigen aanduidingen op de verpakking voor vissoort en haakgrootte en dat zijn dus de eerste indicaties. Haakgrootte vergelijken van verschillende merken onderling haalt niets uit. Een haakje maat 10 van merk X kan exact even groot zijn als haakje maat 14 van merk Y.

 

Alle ins en outs over de vishaak | Gaan we voor een grote vishaak of liever toch een kleine maat?

Alle ins en outs over de vishaak | Gaan we voor een grote vishaak of liever toch een kleine maat? Click on image to enlarge!

 

Voor hengelsporters die met levend aas vissen, komt er nog een extra factor om de hoek kijken. Een te grote vishaak belemmert de bewegelijkheid van het aas en een te kleine haak dekt het aas te veel af waardoor er meer missers volgen. Vraag je dus af: waar ga ik op vissen en met welk aas, voor je de haakgrootte bepaald. Voor een baarsje uit de gracht heb je nu eenmaal een kleinere haak nodig dan voor een zeebaars uit het zoute water. Een ding blijft voor alle haken groot of klein hetzelfde, de Punt. Deze moet vlijmscherp zijn en… blijven.

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It