Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Bijna iedere zeevisser heeft minimaal wel ééns een schar gevangen. En is de eerste schar binnen dan zitten er meer en volgt al gauw de volgende. Schar is een platvis die vrijwel het gehele jaar door langs onze kust te vangen is. Helaas heeft ook vriend schar zwaar te lijden onder de enorme overbevissing die de laatste jaren de gewoonste zaak van de wereld schijnt te zijn. Vroeger werd er nauwelijks op schar gevist omdat ze meestal doordraaiden op de afslag. Er was nauwelijks interesse van de kant van de beroepsvisserij waardoor de toch al enorme populaties maar bleven groeien.

 

Tijdens de wintermaanden was het dan ook 'schar-vissen' geblazen. De havenhoofden van zowel IJmuiden als Scheveningen stonden destijds barstensvol echte liefhebbers, die werkelijk allemaal een leuk maaltje bijeen wisten te vissen. Omdat zeepieren, vanwege de vaak langdurige vorstperiodes, soms nauwelijks verkrijgbaar waren, was men aangewezen op alternatief 'zee-aas'. Zo kon het gebeuren dat er heel wat scharren sneuvelden aan smalle stripjes varkenshart!

 

3-haaks paternoster met bezemdraadafhouders | Wartel vastgezet met krimpkous.Maar helaas, ook onze schar is dus ten prooi gevallen aan overbevissing. Bij gebrek aan vissoorten als tong, schol en later uiteraard gul begon de beroepsvisserij te zoeken naar andere inkomsten en al snel was men er over uit dat schar een goedkoop alternatief was. Men hoefde geen lange tochten te maken en het barstte werkelijk van de schar. De rest laat zich raden! Ondanks al deze negatieve punten is er toch best nog wel een scharretje te vangen. Met name in de maanden met de 'r' in de naam verschijnt deze lekkere platte weer in volle oorlogssterkte binnen het bereik van onze hengels. Oke, aantallen van honderd en meer scharren kunnen we gewoon vergeten, maar met een beetje mazzel sprokkelen we toch een leuk aantal bij elkaar.

 

Limanda limanda, oftewel schar, verschijnt zo rond eind september begin oktober binnen ons kustwater. Zo als ik net al even vermeldde zijn vooral de kleinere exemplaren vrijwel het gehele jaar door te vangen. Schar is een liefhebber van dieper gelegen zandplaten en geulen die door sterke stromingen zijn ontstaan. Hier vinden ze voldoende voedsel in de vorm van kleine visjes, garnaaltjes en mini schelpdiertjes. Het zijn echte alleseters die vaak in enorme scholen over de zeebodem 'schuifelen'.

 

Het komt dan ook veelvuldig voor dat je twee of drie vissen tegelijk vangt. Als ze zo rond oktober ons visgebied binnen zwemmen, zitten ze al vol kuit die tijdens de eerstvolgende twee maanden alleen maar verder volgroeit. Kortom, platvissen in topconditie! Mede vanwege het feit dat juist in deze periode naast schar ook de wijting ons kustwater binnen trekt, schakelen de meeste sportvisrederijen weer over van de makreel- op de ankervisserij. Een heerlijke periode voor iedere zeevisser omdat er volop vis te vangen is. Meestal ankeren de sportvisboten op dieptes die variëren van 15 tot pakweg 20 meter.

 

3-haaks paternoster met bezemdraadafhouders | Gebruik een goed ankerend lood, zoals het Oostendelood.Het vissen op schar vraagt niet direct om aanpassingen van het materiaal. Een gewone strandhengel voorzien van een stevige zeemolen is ruimschoots voldoende. De keuze van een dyneema of een nylon hoofdlijn ligt bij de visser zelf. Gebruik zowel vanaf de boot als vanaf de kant altijd een voorslag. Doorgaans worden er driehaakspaternosters met (bezem-) afhouders gebruikt. Het gaat er bij deze visserij om dat je je onderlijn zo plat mogelijk tegen de bodem aanbiedt. Omdat we verder op zee meestal te maken hebben met een sterke (onder-) stroom is het van groot belang dat we daar uptide vissen. Dat wil zeggen dat we ons lood zover mogelijk stroomopwaarts moeten werpen. Hierdoor ontstaat een enorme bocht in de hoofdlijn waardoor je onderlijn dus in zijn geheel tegen de bodem wordt gedrukt. Je zal begrijpen, dat je met een loodje van 100 gram, in deze situatie, kansloos bent. Neen, hier moeten we dus aan de slag met een behoorlijk 'stukkie' lood. Zelf kies ik afhankelijk van het tij voor een loodgewicht dat varieert tussen de 175 en 250 gram.

 

Is de getijdestroom niet al te sterk, laatste deel vloed en 2 uur voor tot 2 uur na laag water, dan kun je kiezen voor een, zogenoemd, klapanker lood. Gebruik verder alleen lood met stevige lange ankers die goed zand pakken. Een goed voorbeeld hiervan is het zogenoemde Oostende lood, dat zich door zijn combinatie van stevige lange ankers en bolvormige uiteinde perfect verankert in de zandbodem. Heb je het geluk dat je een plek op het achterdek hebt kunnen vinden, dan kun je tijdens het dode tij, bij een lichte onderstroom, eens een rollood van pakweg 150 gram proberen. Gewoon een stukje uptide werpen en daarna lekker laten rollen die handel. Geef iedere keer als de bocht uit je lijn verdwijnt wat lijn bij. Op deze manier vis je een groter visgebied af waardoor je dus je vangkansen alleen maar vergroot! Deze manier van vissen kan soms ook verrassende resultaten opleveren voor gul en wijting! Je kunt bij deze manier van vissen voor zowel een, 1 meter, lange dwarrellijn als voor een twee- of driehaaks paternoster kiezen.

 

Zoals al eerder gezegd, is schar een echte alleseter. Omdat we in de regel een niet al te grote haak gebruiken is één zeepiertje meestal al genoeg. Extra veel aas doorschuiven op de aaslijnen is echt niet nodig. Het enige 'nadeel' is, dat we in deze periode ook te maken hebben met vriend wijting. Eveneens een alleseter die het niet zo nauw neemt met je peperdure zeeaas. Met hun vlijmscherpe tanden trekken ze de zachte zeepieren binnen de kortste keren van de haak af. Het is dan ook een kwestie van veelvuldig azen.

 

Naast zeepieren vang je schar natuurlijk ook met (kweek-) zagers. Vooral zagers die je een paar dagen buiten de koelkast hebt gehouden - lekker luchie! - bewijzen zich altijd weer. Ook smalle stripjes inktvis op de punt van de haak geprikt, kunnen soms voor verrassende vangsten zorgen. Neem, om teleurstelling te voorkomen, altijd voldoende zee-aas mee. Als de schar - en niet te vergeten de wijting! - op zo’n vistrip 'lekker loopt', dan zijn 300 pieren echt geen overbodige luxe! Laat je daarom de dag voor je visavontuur even informeren over de vangsten en bestel daarna pas je aas. Mocht het, voor wat betreft het aas, om wat voor reden toch uit de hand lopen dan kun je zelfs kleine smalle stripjes wijting aanbieden. Ook hier hebben wij al heel wat dikke scharren mee gevangen.

 

Even de onderlijnen. Vis je vanaf een charterboot of vanuit je eigen kleine boot, dan kun je eigenlijk niet om een onderlijn met afhouders heen. Voordeel van dit systeem is, dat jij je aas altijd op een goede manier aanbiedt, de afhouders zorgen er namelijk voor dat de aaslijnen niet om de hoofdlijn heen draaien. Mede door de vaak felle getijdestroom, komt vooral kleine schar over het algemeen draaiend naar de oppervlakte. Hierdoor is de kans dat de aaslijn beschadigt bijzonder groot. Zware vis kan hierdoor makkelijk worden verspeeld!

 

3-haaks paternoster met bezemdraadafhouders | Deze constructie geeft net een beetje extra steun.Gebruik om dit soort problemen te voorkomen afhouders die voorzien zijn van kleine tonwartel. Het aanbod onderlijnen voor op en aan zee is de laatste jaren sterk toegenomen. In vrijwel iedere goed gesorteerde hengelsportzaak heb je een overweldigende keuze. Let wel op de te gebruiken haak! Juist omdat je ook grote wijting en kleine kabeljauw - lees gulletje - kunt verwachten is het raadzaam een stevige niet al te zachte langstelige haak te kiezen. Top haken voor deze visserij zijn de Gamakatsu Worm 36 size 1 en 1/0. Voordeel van deze haken is dat ze naast een ruime bocht ook zijn voorzien van de zogenoemde aashaakjes op de haak-steel waardoor jouw zee-aas beter op de haak blijft zitten.

 

Vissen we vanaf de kant, dan hebben we veel minder te maken met de getijdestroom. Daarom passen wij onze onderlijnen dan ook aan en vissen we vrijwel uitsluitend met aaslijnen van het type 'dwarrellijn'. Hierdoor ontstaat een betere aas aanbieding. Goede stekken voor schar vind je op ver in zee gelegen pieren en havenhoofden. Zo was het zuiderhavenhoofd van Scheveningen vroeger altijd 'het eldorado' voor de zeevisser op schar. Ook nu is er best nog wel een schar te vangen, maar zijn vaak extreem verre worpen noodzakelijk. Hetzelfde verhaal geldt voor de havenhoofden van IJmuiden. Zo nu en dan wordt er ook vanaf golfbrekers best een leuk scharretje gevangen. Het is meestal echter zo maar een periode van een paar dagen, dus moet je gewoon een beetje geluk hebben. Zeker de moeite waard dus om er met wat maten een dag op uit te trekken. Wil je met een charterboot en om teleurstellingen te voorkomen is het aan te raden om vooraf te boeken.

 

De afgebeelde onderlijn is er een uit het assortiment van Midnight Moon. Onderlijnen van deze groothandel zijn in veel hengelsportzaken te koop en mocht hij bij jouw favoriete hengelsportwinkelier niet aanwezig zijn, dan weet jij in ieder geval waar hij hem kan bestellen.

 

 

Zo'n "ordinaire" bezemdraadpaternoster. Perfect voor schar!

Zo'n "ordinaire" bezemdraadpaternoster. Perfect voor schar! Click on image to enlarge!

 

Inspiratie: Een artikel van Joop Folkers op Totalfishing.nl
© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It