Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel komen de slikzagers aan bod. De slikzager maakt ook deel uit van de familie van de ons bekende zagers. Dit hele kleine en bijzonder beweeglijke zagertje komt doorgaans uit Frankrijk en is met name bij wedstrijdvissers ontzettend populair.

 

Slikzagers, populair bij zeevissers.

Slikzagers, populair bij zeevissers. Click on photo to enlarge!

 

Fragiele duizendpoten

Slikzagertjes komen in ons land nauwelijks voor. Ze zijn slechts op een paar plekken langs de Nederlandse kust te vinden – en dan vaak ook maar mondjesmaat. De bij ons in de speciaalzaken verkrijgbare [uitgezonderd de wintermaanden] slikzagertjes zijn meestal afkomstig uit Frankrijk. Deze fragiele duizendpoten worden doorgaans in Normandië gestoken en van daar naar Nederland getransporteerd. Daar vinden ze gretig aftrek, en dan met name onder wedstrijdvissers. Dat komt omdat deze hele kleine, roodachtig gekleurde zagertjes uitermate beweeglijk zijn. Hierdoor wordt de vis vaak verleid tot een aanbeet.

 

Slikzagertjes, fragiele duizendpoten die uitermate beweeglijk en daardoor vis vaak verleidt tot een aanbeet.

Slikzagertjes, fragiele duizendpoten die uitermate beweeglijk en daardoor vis vaak verleidt tot een aanbeet. Click on photo to enlarge!

Montage

De slikzager is niet alleen veel kleiner dan de kweekzager, maar ook veel fragieler. Dit maakt dat het op de – eveneens kleine – haak rijgen van dit aas eigenlijk alleen met behulp van een aasnaald goed te doen is; en zelfs dan kan het soms nog best een tijdrovend en lastig klusje zijn. Aangezien de slikzager ook een bijzonder zachte structuur heeft, zijn verre worpen waar veel kracht aan te pas komt uit den boze. Er wordt dus in de regel relatief dicht onder de kant gevist. Daar zijn het in de regel de wat kleinere vissen die dit aas pakken, maar toch zijn ook grote vissen tuk op de kleine slikzagertjes. Zeker als die in de vroege of late uurtjes de kantjes afschuimen, kun je voor verrassende vangsten komen te staan.

 

De slikzager valt breed in de smaak...

De slikzager valt breed in de smaak... Click on photo to enlarge!

Breed in de smaak

De doorgaans in een dotje op een haakje maat 12 t/m 20 geprikte slikzagertjes, vallen bij diverse vissoorten in de smaak. Platvissen als bot en tong zijn er gek op, maar ook zeebaars en wijting laten een kronkelende hap – de slikzager is zoals gezegd nogal een wild type – niet aan zich voorbij gaan. Naast een stuk of vier tegelijk op de haak geregen slikzagertjes, wordt bij het vissen met de feeder aan zee ook de combi van een zeepier met als finishing touch een slikje aan de haak gebruikt. Dat geeft vaak een bijzonder mooi effect in de vorm van een enthousiast en ver doorbuigende hengeltop.

 

Slikzagers, het kan geen kwaad om er altijd wat bij je te hebben.

Slikzagers, het kan geen kwaad om er altijd wat bij je te hebben. Click on photo to enlarge!

Bewaren

Slikzagers worden op vergelijkbare wijze als ‘gewone’ zagers bewaard, maar vergeleken met hun normale neef zijn ze wel wat lastiger goed te houden. Zoals bij de meeste aassoorten het geval is, dienen ook slikzagertjes gekoeld te worden bewaard. Leg ze verpakt in een flinke hoeveelheid zoute turf en kranten in de koelkast. Op die manier zijn ze enkele dagen houdbaar.

 

Slikzagertjes, ook een superaasje voor mini's.

Slikzagertjes, ook een superaasje voor mini's. Click on photo to enlarge!

 

Bron: Het Visblad

©Onderlijnenvooropzee.com

 

Pin It