Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Elke strandganger kent ze wel: de 'scheermessen' die overal langs de kust aanspoelen. Toch worden deze massaal voorkomende 'mesheften' relatief weinig gebruikt als zeeaas. Ontzettend zonde, vindt Rik Hagedoorn, "Het is het makkelijkst verkrijgbare en meest veelzijdige aas dat er bestaat". “Lekker weertje hè”, zegt Rik goedgemutst op de parkeerplaats van de Noordpier bij IJmuiden. De voorspelde windkracht vijf – met daarbij de nodige regen – blaast ons in het gezicht als hij zijn spullen uit de auto pakt. “Vanmiddag wordt het gelukkig beter. En de wind is zuidwest, dus we kunnen in elk geval veilig op de pier staan”, verzekert de ervaren zeevisser. Toch stelt hij voor om het eerst even aan de dijk naast de parkeerplaats te proberen. “Ondanks dat het hartje winter is, maken we daar kans op een knappe zeebaars. Mooi voor de variatie toch? Vindt de fotograaf vast ook leuk”, knipoogt hij.

 

KAKELVERS
Mesheft, het meest veelzijdige stukje aas!De keuze voor een stek in de buurt blijkt een goede zet, want de band van Rik’s karretje is lek. “Dat krijg je als je zo weinig aan zee vist, ik kom er de laatste tijd veel te weinig”, zegt de hengelsportwinkelier die een roerig jaar achter de rug heeft. Rik besloot in 2019 te stoppen met zijn hengelsportzaak die een begrip in de regio was. “Dat was geen gemakkelijk besluit en er moest een boel worden geregeld, dus van vissen kwam toen helemáál weinig”, zegt de vader van drie kinderen als hij twee doosjes met mesheften uit zijn kar pakt. “Kakelvers, die gaan vandaag wel een visje opleveren.”

 

MUURVAST
Als de onderlijnen zijn geknoopt, bindt Rik in luttele seconden de mesheften aan zijn haak. De fotograaf kijkt wat beteuterd: dit ging hem iets té snel. “Geen paniek, ik doe het zo rustig nog eens voor. Eerst die lijnen in het water, anders vangen we sowieso niks”, zegt Rik gedreven. Daarna laat hij stapsgewijs zien hoe je het aas met behulp van bindelastiek op de haak monteert: “Als je de juiste stappen volgt, zit het aas muurvast op de haak.” Waarom wordt dit gemakkelijk verkrijgbare aas dan toch zo weinig gebruikt? “Vanuit mijn ervaring als hengelsportwinkelier weet ik dat mensen het vooral lastig vinden om zo’n mesheft goed op haak te krijgen. Als je het vervolgens keer op keer eraf gooit, kan de frustratie toeslaan en grijp je toch maar weer naar pieren of zagers.”

 

MEEST GEGETEN
Mesheft, het meest veelzijdige stukje aas!Wat Rik betreft is dat doodzonde, want de Amerikaanse zwaardschede – zoals het schelpdier officieel heet – is een perfecte aassoort voor de Nederlandse zeevisser. “Het is misschien wel het meest gegeten voedsel, want mesheften komen langs onze hele kust voor. Ze leven in ondiep water en komen bij storm met duizenden tegelijk los als een zandbank openbreekt.” De vele mesheftschelpen die op het strand aanspoelen zijn eerder al opgepeuzeld door vissen of vogels. “Vergis je niet: die dingen kunnen nog verrassend goed en snel zwemmen, zo heb ik weleens gezien in een aquarium. Maar bij een wilde branding vormen ze een gemakkelijke prooi.”

 

 

 

GEMAKKELIJK TE BEWAREN
Mesheft, het meest veelzijdige stukje aas!Nog een voordeel: je bewaart mesheften heel eenvoudig. “Je kunt ze in een plastic bakje prima een paar dagen goed houden als je ze in de koelkast stopt. Verse mesheften geven nogal wat vocht af, dus laat wel af en toe het water eruit lopen.” Ook aan de waterkant bewaart Rik zijn mesheften in een bakje. “De ideale temperatuur is zo’n zeven graden, dus in de zomer doe ik ze in een koelbox.” Na een vissessie vriest hij ze in. “Sommige vismaten vriezen ze wel tot drie keer toe opnieuw in. Op een gegeven moment ga je ze wel ruiken, maar dat maakt voor de vis niet uit. Sterker nog: zij zijn ervan overtuigd dat ze dan nóg beter vangen.”

 

 

 

 

DUURZAAM AAS
Mesheft, het meest veelzijdige stukje aas!Als Rik na een half uurtje vissen besluit om zijn aas iets ondieper te positioneren, komt zijn eerdere voorspelling al snel uit. Een dapper zeebaarsje heeft de mesheft van de zeebodem geplukt. “Het aas lag nu precies op het plateau onderaan de steenstort, op een meter of vier diep”, legt Rik uit nadat de vis weer netjes is teruggezet. Opvallend is dat de mesheften ook na de tweede zeebaars nog vrijwel ongeschonden op de haak zitten. “Zoals je ziet is het erg stevig, een pier of zager was er allang afgesnoept.” Al raadt hij wel aan om de mesheft regelmatig te verversen. “Na een poosje verliezen ze hun geur. En anders verdient de hengelsportwinkelier niks”, lacht hij.

 

 

 

 

 

CULINAIRE TRAKTATIE
Mesheft, het meest veelzijdige stukje aas!Nadat Rik de vangkracht van de schelpen heeft laten zien, wil hij graag laten proeven waarom ook hij dol is op de mesheft. Op een campingstelletje heeft de zeevisser in een mum van tijd een pannetje mesheften gebakken. “Knoflook, rood uitje, kookroom en wat kruiden en je hebt een heerlijk bij- of voorgerecht.” Daar blijkt geen woord van gelogen en met een gevulde maag vervolgen we onze weg naar de pier. Hier hoopt Rik nog wat schar of gul te vangen. “Dat zijn de vissoorten waar het momenteel om draait op de pieren. Die kun je hier nog tot april goed vangen en laten een mesheft ook niet aan hun neus voorbij gaan.”

 

 

 

 

 

 

ANDERE PRESENTATIE
Mesheft, het meest veelzijdige stukje aas!Bij vrijwel iedere onderlijn monteert Rik de mesheften op dezelfde manier. Het enige verschil zit hem in de presentatie. “Voor platvisonderlijnen kies ik voor haakmaat 4 tot 6 en gebruik ik alleen de ‘tong’ of een stukje daarvan, eventueel in combinatie met een stuk pier of slikzager. Voor gul en zeebaars mag je gerust een aantal hele mesheften op een 2/0 haak schuiven.” Zijn gul-montage bestaat verder uit een jojo-rig en voor de strandvisserij op zeebaars gaat Riks voorkeur uit naar een pennelrig. Alleen het dobbervissen op zeebaars vormt een uitzondering. “Daarvoor knoop ik een circlehook met een knotless knot aan de lijn en prik ik alleen het puntje van een mesheft op de haak. Dat geeft een natuurlijke presentatie en een perfecte inhaking.”

 

 

 

 

 

GUL EN SCHAR
Eenmaal op de pier is het wederom snel raak. Op de ‘gulhengel’ die vlak voor de blokken ligt, krijgt Rik een genadeloos harde aanbeet. De ervaren zeevisser weet de gul moeiteloos bij de blokken weg te houden. “Zoals je ziet is dit geen visserij waarbij je achterover kunt leunen. Je moet meteen reageren en blijven draaien, anders verspeel je de vis geheid.” Veel tijd om bij te komen heeft hij niet, want ook op de verre hengel is het raak. Hieraan draait Rik – die tegenwoordig bij Engelhart Hengelsport in IJmuiden werkt – een doublet Scharren binnen. “Hopelijk heb ik vandaag kunnen laten zien wat een super-aas de mesheft is. Al geldt aan zee hetzelfde als op het zoete: variëren loont. Soms werkt het ene aas beter dan het andere.”

 

Mesheft, het meest veelzijdige stukje aas!

 

Bron: Rik Hagedoorn - Hét Visblad, maart 2020

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It