Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Ga ik uitleggen! Bij een goed uitgevoerde Pulley Rig is het de bedoeling dat bij een aanbeet de vis zichzelf haakt als deze wegzwemt en doet hij dat met geweld, dan wordt het werpgewicht naar boven getrokken richting wartel of in dit geval de Breakaway Proper Pulley. Dat laatste heeft als bijkomend voordeel dat mocht je in een obstakelrijke omgeving vissen jouw werpgewicht spontaan tussen die obstakels vandaan wordt getrokken en jij het gevecht met de vis kan aangaan. Uitzonderingen daargelaten vanzelfsprekend... Dat stukje lijn wat de vis nog heeft alvorens hij het werpgewicht tegen de wartel of Proper Pulley aantrekt, geeft jou ook nog even wat extra tijd om de hengel uit de standaard te pakken om daarna de strijd met hem aan te gaan.

 

How to: The Breakaway Proper Pulley explained!Om dat hefboomeffect te creëren is het helemaal niet noodzakelijk om te kiezen voor een Breakaway Proper Pulley, echter het is wel een optie en ik ga jullie ook nog uitleggen waarom het misschien beter is om er wel voor te kiezen. Veelal wordt er bij een Pulley Rig gekozen voor een flinke wartel. Aan de ene kant van de hoofdlijn van je onderlijn bevestig je een baitclip en het andere uiteinde haal je door die grote wartel heen. Bevestig een aaslijn met, bij voorkeur, een grote haak middels een klein warteltje aan dat stukje hoofdlijn. En klaar is je Pulley Rig. Oh ja, vergeet die twee kleine kraaltjes aan beide zijden van die grote wartel niet! Zijn een beetje de "stootbuffers".

 

How to: The Breakaway Proper Pulley explained!Nadeel van het gebruik van een wartel is dat deze onderhevig is aan braamvorming en deze uiteindelijk de hoofdlijn van je onderlijn zodanig kan beschadigen, dat deze breekt. In Engeland waar over het algemeen meer met een Pulley Rig/Pulley Pennel Rig wordt gevist, heeft de firma Breakaway Tackle dit probleem onderkent en is zij met de Proper Pulley op de proppen gekomen. Heel simpel uitgelegd: 2 hele kleine zwarte driehoekjes met daar binnen een ronde vorm waar een Twinlink omheen past en een licht ovale vorm waar de hoofdlijn van jouw onderlijn soepel overheen kan lopen. De Twinlink zorgt ervoor dat de Proper Pulley probleemloos van links naar rechts kan bewegen.

 

Braamvorming is bij zo'n Proper Pulley nagenoeg uitgesloten en de kans op het beschadigen van de hoofdlijn van je onderlijn is hiermee ook tot een minimum teruggebracht. In de illustratie gebruik ik een werpgewicht van Breakaway en ja er zijn er die uitgerust zijn met een baitclip. Mijn voorbeeld heeft die dus ook. Een dubbele baitclip heeft geen toegevoegde waarde, maar ik vind het nou eenmaal een mooi werpgewicht om te tekenen, vandaar deze keuze. Vergeet op de aaslijn de sequin, het kraaltje en het stoppertje niet! Anders kruipt je zeepier of zager naar boven tijdens de inworp.

 

How to: The Breakaway Proper Pulley explained!

How to: The Breakaway Proper Pulley explained! Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It