Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Zijn er onder jullie die net als ik op Facebook de groep "Noorse visavonturen, toppers on tour, part III" hebben gevolgd? Een groepje super enthousiaste vissers die met vreselijk mooi en fijn spul, denk hierbij aan lichte spinhengeltjes, zeebaarsstokjes, achter de pollak, koolvis en ander gespuis wat je aantreft in Noorse fjorden aangingen. Daarnaast hadden zij ook strandstokken meegenomen om daar vanaf de kant dikke gul te gaan vangen. Op een van de filmpies die zij dagelijks posten in genoemde groep zag ik Filip Galens, prostaffer bij Vercelli, de Bagnall Bar Rig uitleggen. Nou had ik zelf genoemde onderlijn al diverse keren op internet voorbij zien komen, maar toen nog niet de moeite genomen om mij in zo'n Bagnall Bar Rig te verdiepen. Na dat filmpie wilde ik meer. Toevallig, echt super toevallig, ken ik iemand vlak bij Filip en via hem ben ik dan ook aan een exemplaar van de rig gekomen.

 

De Bagnall Bar Rig | Een surfcast rig die je echt op afstand brengt!Val gelijk met de deur in huis! De onderlijn is [nog] niet te koop in Nederland en of dat nog gaat gebeuren, weet ik niet. De Bagnall Bar, een essentieel onderdeel van de rig is ook [nog] niet te koop in Nederland. En ook hiervan weet ik niet of dat alsnog gaat gebeuren. Een lastige onderlijn dus. Ik weet dat er onder jullie verschrikkelijk handige Harry's zitten die hun handen niet omdraaien om zelf even zo'n Bagnall Bar in elkaar te zetten, maar ik weet ook dat er nog meer onder jullie zijn die net als ik gewoon zijn aangewezen op koop. En in dit geval moet je daarvoor dus in Engeland zijn. Een kale Bagnall Bar kost om en nabij de 2 pond en wil je een complete Bagnall Bar Rig, dan moet je rekenen op ongeveer 4 pond.

 

De Bagnall Bar Rig | Een surfcast rig die je echt op afstand brengt!De Bagnall Bar Rig is bedacht door de Engelsman Tom Bagnall, uitbater van Christchurch Angling Centre. En ja, hij heeft een Facebookpagina en ja, hij heeft ook een webshop. De Bagnall Bar is dus een stukje draadstaal van ongeveer 20 cm. lang. Alvorens de ogen erop gedraaid worden, worden er eerst een zooitje kleine warteltjes, kraaltjes, een Rig Spring en een stoppertje op het draadstaal geschoven. Daarna is het zaak om de boel een beetje juist te positioneren en dan de boel met dat stoppertje te fixeren. Denk over dat stoppertje niet te licht want die moet een enorme spanning kunnen weerstaan. Hij moet de Rig spring dus echt vastzetten! Als de Bagnall Bar klaar is, ben je vrij in de keuze van je baitclip. Op mijn voorbeeld zit de Breakaway IMP Bait clip, die heb ik dan ook overgenomen in de illustratie.

 

Het stukje haaklijn van ongeveer 10 cm. lang is even uitrichten. Kan dus wat langer of korter zijn. De Rig spring geeft je wat speling dus je hebt wat ruimte. De lange aaslijn daarentegen die mag je zo lang maken als je zelf wilt. Mijn voorbeeld heeft daadwerkelijk een lengte van 165 cm. Klopt! Die lange aaslijn hangt er dus gewoon als een slappe vaatdoek bij. Niet gestructureerd netjes en recht, nee gewoon hartstikke los. Feit is namelijk dat die lange aaslijn maar voor een minimale wrijving zorgt en de worp daarmee niet echt zal afremmen. Je aas echter vliegt super comfortabel een enorm eind weg en komt onaangeroerd aan op de plek waar jij wilt gaan vissen. Lost de baitclip? Ja en jij vist dus op een enorme afstand met een enorm lange aaslijn. Grote vis? Grote haken. Kleine vis? Het antwoord kan jezelf wel bedenken.

 

De Bagnall Bar Rig | Een surfcast rig die je echt op afstand brengt!

De Bagnall Bar Rig | Een surfcast rig die je echt op afstand brengt! Click on image to enlarge!

 

Bron: Tom Bagnall, Christchurch Angling Centre
© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It