Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Een wedstrijdvisser zal deze Up and Over Pulley Rig zeker niet inzetten tijdens een wedstrijd. Een wedstrijdvisser weet jou namelijk uitstekend uit te leggen dat je tijdens een harde stroming met korte aaslijntjes van om en nabij de 15 cm moet gaan vissen en is de stroming wat minder, dan zou je tot een lengte van hooguit 60 cm kunnen gaan. Vaak kom je dit soort lange aaslijnen tegen bij een Portugese onderlijn en die wordt wel vaak gebruikt tijdens wedstrijden. Er zijn echt niet veel wedstrijdvissers die voor langer gaan. En toch zijn er zat onder ons die heel graag met een lange dwarrel-/wapperlijn willen vissen. En daar is helemaal niets mis mee. Vooral tijdens het zeebaarzen zie je vrij veel vissers die een lange dwarrel inzetten met een flinke hoeveelheid aas op de aaslijn en haak. Die hanteren het principe: "grote vis, dan groot denken". In dit geval dus een grote hoeveelheid aas.

 

Up and Over Pulley Rig | Op afstand met een lange dwarrel.Vaak wordt die lange dwarrellijn dan dicht onder de kant aangeboden. Een grote dikke steekzager is het aas en over het algemeen wordt die alleen met de kop op de haak gezet. De rest van de zager kan dan net als de aaslijn vrij dwarrelen achter de haak. De inworp is er vaak een met souplesse om maar vooral niks stuk te gooien. Een beproefd concept want ik heb al menig baars de kant op zien komen die via deze techniek is gevangen. Helaas komt het ook voor dat de zeebaars net even verder gezocht moet worden. Geldt overigens ook voor een scharretje of een wijting. Ook vissen die af en toe van ver gehaald moeten worden. Voor dat soort vissen, heb ik de Up and Over Pulley Rig weer eens uit het stof gehaald. Een geclipte dwarrel-/wapperlijn waarmee je echt afstanden kunt halen. Het idee komt bij Gemini Genie Tackle vandaan, de onderdelen echter gewoon uit een NL hengelsportzaak.

 

Up and Over Pulley Rig | Op afstand met een lange dwarrel.Voor ik verder ga, toch nog even dit. Niets in deze onderlijn is bindend of verplicht als het om een bepaalde kleur of gekozen haakmaat gaat. Zelfs in het kiezen van een clipsysteem ben je vrij. Al moet ik wel heel eerlijk toegeven dat de IMP Bait clip van Breakaway wel een van de allerbeste is. Echter niet geschikt voor Off The Ground worpen. Dan kan je beter voor een Gemini Splash Down Solo Bait clip gaan. Let ook even op het gebruik van de Adjustable crimp/sleeve bij de Bent rig clip. Die is daar echt bewust neergezet. Tijdens het in elkaar zetten van de onderlijn krijg je alles hartstikke pas omdat je pas dingen vastzet als je precies hebt uitgericht, maar ga je na een paar keer vissen je aaslijn en haak vervangen, bij mij is dat steevast na 2 x vissen, dan is het nog wel eens een kunstje om precies weer uit te komen zodat alles perfect past. Met die Adjustable crimp/sleeve kan je nog een beetje schuiven. Wil je helemaal flexibel zijn, laat dan de bovenste kraal en crimp/sleeve achterwege. Dan kan je zowel naar boven als naar beneden een beetje schuiven.

 

Als je richting het lood clipt, dan moet je iets doen om je aas op de haak te houden. Doe je dat niet, dan schuift je aas door de kracht van de worp langzaam de aaslijn op om uiteindelijk te eindigen bij het warteltje waarmee de aaslijn aan de hoofdlijn vast zit. Ik heb gekozen voor de combinatie sequin, kraal en stopknoop. Bijkomend voordeel is, dat een sequin ook nog een klein beetje werkt als een soort van blinkertje wat bij sommige vissen net het verschil kan maken tussen aanvallen of voorbij zwemmen. De Vercelli Kantsuki Umi Tanago size 2 is een uitstekende haak voor wijting, schar, bot en de kleine scholenbaarsjes. Ga je echt voor grote zeebaars, kies dan voor bijvoorbeeld een ietwat uitgebogen Gamakatsu F314 size 1 of 2. Gebruik bij geclipte lijnen altijd een zeer sterke wartel als verbinding tussen je onderlijn en hoofdlijn.

 

Up and Over Pulley Rig | Op afstand met een lange dwarrel.

Up and Over Pulley Rig | Op afstand met een lange dwarrel. Click on image to enlarge!

 

Bron: Gemini Genie Tackle

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It