Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

In augustus heb ik The Double Runner Rig op mijn site gezet. Ik had die uitvoering gekocht bij Hengelsport IJmuiden en de geestelijk vader van deze onderlijn is Sjaak Lobs, beheerder van de Facebookgroep Zeeonderlijnen. Eind september, begin oktober heb ik tijdens ons zeebaarsweekend op Texel The Double Runner Rig regelmatig aan de hengel gehangen. Moest ik de zeebaars echter van ver halen, dan ging de lijn er weer af en ging ik voor een geclipte versie van een andere onderlijn. Alsof Sjaak mijn gedachten kon lezen, want halverwege oktober zie ik een nieuwe versie van The Double Runner Rig, namelijk de Double Runner Rig clipped. Ik weet niet of deze ook bij hengelsport IJmuiden te koop is, maar ik heb hem aan de hand van de specificaties van Sjaak zelf gemaakt en hem daarna op papier gezet. Zie hier het resultaat.

 

Double Runner Rig clipped | Vissen op afstand met lange aaslijnen!Ook deze uitvoering is echt bedacht voor grote vis. Grote zeebaars, maar ook grote gul. Dikke haken, Gamakatsu F314 in de maten 1 of 2 en stevige wartels die echt wel tegen een stootje kunnen. Moet ik er nog wel even bij vertellen, ik heb zelf die F314 haken met een tangetje ietwat naar buiten gebogen. Daarmee vergroot je de haakkans aanzienlijk. Van de Gamakatsu F314 is bekend dat je dat zonder problemen bij die haken kunt doen, er zijn echter ook haken die hiervoor minder geschikt zijn. Wees voorzichtig en informeer vooraf, bijvoorbeeld bij de hengelsportwinkelier, of de haak er geschikt voor is. Je kan natuurlijk ook voor een kant en klare gezette haak gaan.

 

Double Runner Rig clipped | Vissen op afstand met lange aaslijnen!Waarom zit het woordje "Runner" in de naam van de Rig? Als je goed naar de illustratie kijkt, zal het je opvallen dat aan elk uiteinde van de hoofdlijn de aaslijn er rechtstreeks aan vast is geknoopt. De hoofdlijn loopt aan de bovenkant dus vrij door de Gemini Swivel 'N' Link clip en aan de onderkant idem ditto, maar dan door het oog van de Tronixpro Casting Snap with Clip. Het maakt niet uit aan welke aaslijn de vis gaat lopen trekken, deze zullen, vanwege de vrijloop, altijd direct het lood van de bodem aftrekken. Soms best wel prettig bij een ietwat "rommelige" zeebodem.

 

Als je goed kijkt, zal het je opvallen dat maar op één aaslijn een Sequin, klein kraaltje en een stopknoop zit. Dat is een bewuste keuze. Als je een geclipte onderlijn gebruikt, komen er enorme krachten vrij tijdens de inworp. Zoveel krachten dat het kan voorkomen dat het aas van de haak afschuift en dit via de aaslijn omhoog kruipt. Met die Sequin, het kleine kraaltje en die stopknoop blijf het aas zitten waar het hoort. Namelijk op de haak. Waarom dan maar op één aaslijn? Die aaslijn wordt richting het lood geclipt en bij die aaslijn bestaat de kans op omhoog schuiven. Bij de hoog geclipte aalsijn kan dat opschuiven niet gebeuren.

 

Double Runner Rig clipped | Vissen op afstand met lange aaslijnen!

Double Runner Rig clipped | Vissen op afstand met lange aaslijnen! Click on image to enlarge!

 

Bron: Sjaak Lobs

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It