Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Deze onderlijn, beste medevissers, noemen wij een Jojo-Rig. Van een dergelijke rig bestaan heel veel varianten, maar ik begin met de allereenvoudigste. Als je eenmaal het principe doorhebt, komen de varianten vanzelf wel en als je regelmatig even langskomt op deze site, zal je ook hier de varianten voorbij zien komen. Een Jojo-Rig heeft veel weg van een soort van hefboom. Als een vis aan een dergelijke rig het aas, je mag ook lezen jouw haak, pakt, schiet hij er bij de minste weerstand vandoor, haakt hij zichzelf en trekt hij het lood in een keer van de bodem. Mits de vis groot genoeg is natuurlijk! Op al deze bewegingen slaat ook gelijk je hengeltop uit en aanslaan is vaak niet eens meer nodig. Het gevecht kan beginnen...

 

De Jojo-Rig | Een perfecte onderlijn om een lekker stukkie aas op afstand te brengen.But first things first! De geestelijk vader in deze is wederom Sjaak Lobs, beheerder van de Facebookgroep Zeeonderlijnen. Sjaak heeft op verzoek van Ronald Engelhart van Hengelsport IJmuiden een set onderlijnen gemaakt voor de strandvisser. Zo ook deze. Nogmaals dit is de meest eenvoudige vorm van een Jojo-Rig en je koopt dit exempaar dan ook zonder het bijgetekende lood. De insteek was een kant en klare onderlijn voor de kant- en/of strandvisser. Nu ik dat lood, het Breakaway Impact Lead with baitclip, erbij heb getekend, zie je ineens ook dat de onderlijn uitstekend is te clippen aan het clipje op het lood en op die manier maak je van een eenvoudige kantlijn ineens een super eenvoudige Surfcast Rig waar je weer afstanden mee kan bereiken.

 

De Jojo-Rig | Een perfecte onderlijn om een lekker stukkie aas op afstand te brengen.Dit exemplaar van de Jojo-Rig gaat met mij naar Texel. Daar zet ik hem in tijdens mijn traditionele zeebaarsweekend in het najaar. De hoofdlijn, 70/00 Cinnetic Mimetic, is betrouwbaar en sterk genoeg voor krachtige worpen, maar ook voor een gevecht met een dikke zeebaars. De 9.1 kg rode Amnesia aaslijn kan makkelijk een zeebaars van formaat handelen en mocht het echt een bijzonder sterk explaar zijn, dan vang ik hem wel op met de molenslip. De Gamakatsu F314 haak staat bekend als een sterke goed hakende haak. Deze haak is van huis uit recht, maar thuis buig ik de haakpunt ietwat uit om de haakkans te vergroten. De eerste vis in Nederlandse wateren die de Tronixpro Snap swivel kapot trekt, moet ik nog tegenkomen. Is gewoon loeisterk!

 

Die twee kraaltjes (Tronixpro Round Bead 5 mm) aan weerszijden van de Tronixpro Rolling swivel moet je echt niet vergeten. Zijn een soort van stootkussentje als de boel bij een aanbeet wordt aangetrokken. Je lood vliegt in een dergelijk geval echt met een noodgang richting die Tronixpro Rolling swivel bovenaan in de Jojo-Rig. Vaak gebruik ik in illustraties goed opvallende kleuren. Bijvoorbeeld voor de lijnen. Je mag best weten dat ik bij het vissen op zeebaars over het algemeen naturel gekleurde lijnen gebruik. Niet gebaseerd op feiten, maar ik heb daar gewoon een goed gevoel bij. Anderen zweren bij zwarte lijen en weer anderen gaan voor knalgeel. Welke lijn je ook gebruikt, pak die waar jij het beste gevoel bij hebt.

 

De Jojo-Rig | Een perfecte onderlijn om een lekker stukkie aas op afstand te brengen.

De Jojo-Rig | Een perfecte onderlijn om een lekker stukkie aas op afstand te brengen. Click on image to enlarge!

 

Bron: Sjaak Lobs

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It