Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Laten we gelijk man en paard noemen! De onderlijn zou in Engeland Upside down clipped rig heten, hier in Nederland noemen wij hem "geclipte lijn" of Surfcast rig. De uitgewerkte versie die ik kreeg, was van Sjaak Lobs. Sjaak is de beheerder van de Facebookpagina Zeeonderlijnen. Sjaak plaatst daar gevraagd en ongevraagd voorbeelden van onderlijnen die hij zelf gebruikt tijdens het vissen op en aan zee. De ervaring die ik tot nu toe van zijn Sjaak zijn onderlijnen heb, is dat ze zeer zorgvuldig en heel netjes zijn afgewerkt. De Facebookpagina Zeeonderlijnen is echt een aanrader om regelmatig even te bezoeken of om er lid van te worden. Doe je dat laatste, dan weet je zeker dat je niks meer mist. De Upside down clipped rig is uitgebreid beschreven in het zeevismagazine Zeehengelsport nr. 359. Een pdfje met het complete artikel vind je onder het menu-item Publicaties. Zoek die even op, print hem en gebruik hem daarna als naslagwerk!

 

Graag een geclipte lijn... | Upside down clipped rigOp de genoemde Facebookpagina kwamen regelmatig verzoekjes binnen met de vraag: "Graag een geclipte lijn". Sjaak zijn antwoord daarop is dus de Upside down clipped rig. Op de tekening staat de Upside down clipped rig zoals hij er uit zou moeten zien als je klaar bent. Eén van belangrijkste stelregels bij het knopen van een onderlijn is: "of de onderlijn nou wel of niet geclipt is, begin altijd onderaan!". De hoofdlijn van Sjaak is ongeveer 85 cm lang en helemaal onderaan zit een Breakaway IMP Baitclip. Bindt die nu eens vast aan een stuk nylon van 70/00 dik. De hoofdlijn van je onderlijn krijgt over het algemeen de meeste klappen, zeker bij een geclipte lijn, dus die moet gewoon stevig zijn. Vandaar die 70/00.

 

Graag een geclipte lijn... | Upside down clipped rigNadat je de Breakaway IMP Baitclip hebt vastgebonden, moet je dus een stuk draad afknippen van 85 cm lang én de centimeters die je nodig denkt te hebben voor de knoop aan de omgekeerde loodclip. Ik reserveer voor die knoop 5 centimeter, dus ik zou uitkomen op 90 cm. Als je niet helemaal lekker uitkomt op die 85 cm, is dat niet erg, want met de Gemini Genie SRT-spring op de aaslijn valt ook nog wat te corrigeren. Daar is hij voor! Ik hoop niet dat je in al je enthousiasme al gelijk de omgekeerde loodclip hebt vastgeknoopt, want dan kan je opnieuw beginnen vanaf de start. Niet? Dan gaan we nu al de onderdeeltjes die nodig zijn voor het vervolg op de hoofdlijn schuiven. Nog even vooraf, een crimp of sleeve is hetzelfde, ik ga in het verhaal verder met sleeve. In dit geval beginnen we met een sleeve, daarna een klein kraaltje, een warteltje maatje 8, wederom een klein kraaltje, de Gemini Genie SRT-spring en als laatste nog een sleeve. Als je alles naar beneden laat zakken, zit alles onderaan. Dat is de uitleg van "begin altijd onderaan".

 

Nu is het zaak dat we een aaslijn maken met de juiste lengte. Knoop hem eerst maar eens vast aan dat kleine warteltje. De staande lijn is 85 cm lang, de geclipte lijn moet eerst naar boven en daarna weer naar beneden. Dat is dus al 2 x 85 cm. Nemen we voor de knoop van de haak 3 cm extra. Je mag hem afknippen op 173 cm en daarna mag je de haak eraan vastknopen. Probeer niet te ruim te knopen anders komt je aaslijn steeds hoger op de staande lijn te zitten en we willen juist een beetje in de buurt van het lood blijven. Als alles op de staande lijn is geschoven, mag je de omgekeerde loodclip aan het uiteinde van de staande lijn knopen. Ok, de omgekeerde loodclip zit vast en alles is op de staande lijn geschoven, we gaan de boel uitrichten. Hoe je dat doet en nog véél meer vind je in het artikel wat je onder Publicaties terug vindt. Sluit ik nogmaals af met de zin: "Begin altijd onderaan"! Begrijp de basis en alle andere geclipte lijnen lijken ineens een stuk eenvoudiger.

 

Graag een geclipte lijn... | Upside down clipped rig

Graag een geclipte lijn... | Upside down clipped rig. Clip on image to enlarge!

 

Bron: Sjaak Lobs

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It