Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Wij hier in Nederland zijn maar verwend met die prachtige stranden en die geleidelijk aflopende zeebodem. Toch? Eigenlijk schets ik hier een ideaalsituatie die op veel van onze stranden opgaat, maar er zijn er ook die er onder water toch net iets anders uitzien. Jullie hebben vast wel eens gehoord van kleirichels of de randen aan de vaargeul. Zeevissers in de omgeving van Zeeland wel. De zeebodem begint met geleidelijk aflopen en ineens dondert hij naar beneden. Je kan er gif op innemen dat daar een vaargeul of slijtgeul zit. Rottige plekken om te bevissen, maar ook bekende hotspots als het om vis gaat. Juist daar tegen die extreem schuine randen mag je vis verwachten. Het water stroomt daar net wat harder en klein spul, garnaaltjes, kreeftjes en ga zo maar door, komt daar net wat eerder in de problemen dan op een rustig stukje zeebodem. Vandaar ook dat het gekende fourageplekken voor gul, wijting, zeebaars en nog een hele zooit andere vissoorten zijn.

 

Pulley Pennel Rig | De pennel in detail.Vaak liggen dit soort geulen net even verder van de kant dan we eigenlijk zouden willen. En moet alles uit de kast gehaald worden om zo'n hotspot te bereiken. Met een doodgewone driehaaks paternoster, vaak voorzien met die bekende rode afhouders, kan je het gewoon schudden. Daarmee bereik je echt dat soort hotspots niet. Of........., de vaargeul moet extreem dicht tegen de kant aan liggen. Wie zo'n plek weet, is gezegend, maar ik ben er nog nooit eentje tegengekomen. Om zo'n plek te bereiken, heb je dus over het algemeen echt wel een surfcast rig nodig. En dan ook nog eens eentje waarmee je extreem ver kan gooien. Iedereen weet dat er dan enorme krachten vrij komen en al die krachten worden weer los gelaten op jouw onderlijn. Wil je zeker weten dat alles goed gaat, dan zal je dus aan een surfcast rig moeten die is opgebouwd met zwaar stevig spul. Laat ik hier voor jullie nou de Pulley Pennel rig hebben die juist voor die omstandigheden uitstekend geschikt is.

 

Het is dus een Pulley Pennel rig. Trouw bezoekers van deze site denken nu misschien "hè weer de Pulley Pennel rig", "die heb ik toch al gezien". Klopt helemaal. De naam Pulley Pennel rig is niet een naam specifiek voor een en dezelfde onderlijn, maar een verzamelnaam voor de technieken die zijn toegepast bij deze onderlijn. De onderlijn heeft een hefboomwerking en dat noemen ze in Engeland Pulley. Aan de aaslijn zitten twee haken in elkaars verlengde, en dat noemen ze in Engeland een Pennel. En wees nou eerlijk, Pulley Pennel rig klinkt toch veel mooier dan "de hefboom twee haken achter elkaar onderlijn". Met dat laatste kan je gaan Googelen tot je een ons weegt, maar een duidelijk verhaal, laat staan een knappe illustratie, over wat of het nou precies is, zal je echt niet vinden. Probeer daarna Pulley Pennel rig maar eens. En...?

 

Pulley Pennel Rig | De pulley in detail.Waarom is deze onderlijn nou zo geschikt om op zo'n rottig aflopende rand te gebruiken? Dat komt eigenlijk door de Pulley / hefboom. Stel je nou eens voor dat een mooie gul of zeebaars aan jouw aas loopt te plukken en ineens wordt geconfronteerd met een van die haken aan jouw Pennel. Van schrik draait hij zich om en probeert hij er zo snel als mogelijk van weg te zwemmen. Ineens wordt hij attent gemaakt op jouw lood en voelt hij nog meer druk. Met een paar krachtige slagen, knalt hij er nu echt vandoor. Je haak wordt nu gezet en je lood giert naar boven tot tegen die Cortest Power swivelbead aan. Mooi! Je lood is weg van die richel en de vis hangt. Zonder dat hij dat waarschijnlijk zou willen heeft de vis zich goed gehaakt en ook nog eens jouw onderlijn weggehaald bij die rottige rand. Het gevecht kan beginnen, wie wint, dat laat ik jou over...

 

De Engelsen noemen dit soort onderlijnen ook wel Rotten Bottom rigs. En met Rotten worden echt niet alleen kleirichels en slijtgeulen bedoelt. Ook op een obstakelrijke bodem, denk bijvoorbeeld aan brokken rots rondom havenhoofden, strekdammen en pieren, kan je met deze Pulley Pennel rig uitstekend uit de voeten. Ik had dieper in kunnen gaan op de gebruikte Pennel of de Breakaway IMP Bait clip, maar dat bewaar ik nog even voor later. Eerst maar eens de Pulley goed uitgelegd...

 

Pulley Pennel Rig | De Breakaway IMP clip in detail.Gebruik goed en stevig materiaal als je deze onderlijn voor jezelf wilt maken. Ik heb bewust wat extra info over de gebruikte materialen in de illustratie gezet om je een goed idee te geven over trekkrachten en gewichten. Voorheen noemde ik vaak de wat duurdere merken omdat die over het algemeen beter materiaal leverden. De laatste tijd zijn er echter zat alternatieven voor een zeer schappelijke prijs en de kwaliteit is net zo goed. Bij die wat goedkopere merken, Cortest en Seacor bijvoorbeeld, betaal je voor het artikel en niet voor de naam of het merk. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

 

Pulley Pennel Rig | Een perfecte onderlijn voor een lastige zeebodem.

Pulley Pennel Rig | Een perfecte onderlijn voor een lastige zeebodem. Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It