Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Tweehaaks onderlijn met impact lead. Het kon sinds medio oktober eigenlijk niet op met de wijting langs onze kust. Niet alleen vanuit de boot werden die lekkere rondvisjes volop gevangen, maar ook vanaf vrijwel alle stranden voor de kust van Nederland. In de hoop dat deze vissoort nog even in onze kustwateren zal blijven hangen, presenteert Sjaak Verhage op deze pagina een superonderlijn voor het kantvissen op wijting. Keep it simple!

 

Two Hook Surfcast Rig with Impact LeadOm optimaal te kunnen profiteren van de massale aanwezigheid van de wijting, is het zaak een stek te zoeken vanwaar je diep water kunt aanwerpen. Meestal begin je pas lekker te vangen als de diepere gedeelten kunnen worden bereikt waar de wijting zich ophoudt. En als er goed wordt gevangen, zijn dergelijke stekken extra in trek en is het dus zaak om er vroeg bij te zijn. Dan moet je vaak toch wel vier-vijf uurtjes voor het water het laagste punt heeft bereikt op het strand staan. Om daar niet nodeloos tijd te verspillen, is het gebruik van een onderlijn waarmee je 'echt kunt knallen' natuurlijk ideaal. En geloof me: daarvoor is deze combinatie super. Dit keer niet al teveel toeters en bellen op de haaklijn, zoals jullie vaak wél van mij gewoon zijn. Ik vis graag met wat extra accessoires, maar nu geldt: hoe strakker - hoe beter.

 

Two Hook Surfcast Rig with Impact Lead.De voornaamste onderdelen zijn dit keer stuk voor stuk ontwikkeld in en afkomstig uit Engeland: de SRT Spring van Gemini, de Cascade swivel van Breakaway en een zogenoemd impact lead. Dat speciale lood hebben wij, de tekenaars van de onderlijn, bewust in rood afgebeeld. Elk verkrijgbaar gewicht heeft namelijk zo zijn eigen kleur. Zo staat dat rood voor 175 gram, blauw voor 125 gram, geel voor 150 gram en groen voor 200 gram. Deze tweehaaks onderlijn met impact lead is in Engeland bekend als de 'Portsmouth Dropper'. Portsmouth kennen we als een bekende havenplaats in Engeland en 'dropper' kan worden vertaald naar zinken en/of afleggen.

 

Voor de montage is het van belang dat jij je zoveel mogelijk probeert te houden aan de in bijgaande illustratie vermelde afmetingen. Begin met beide lange haaklijnen...... Wij beperken ons hier tot het plaatsen van de onderlijn De rest van het verhaal is namelijk terug te lezen in de Zeehengelsport nr. 8, de eindejaarsuitgave van 2008. Het is geschreven door Sjaak Verhage en komt uit zijn vaste rubriek "Onderlijnen van lezers". Sjaak sluit nog af met de volgende tip: als de omstandigheden het toelaten en er weinig branding en stroming staat, kun je de luchtweerstand tijdens het werpen nog verder verminderen door de ankerdraden van het impact lood te verwijderen. Beschik je niet over dergelijk impact lood en kun je daar ook moeilijk aankomen, dan kun je ook 'gewoon' lood gebruiken en dit monteren met behulp van een fast link met bait clip.

 

Two Hook Surfcast Rig with Impact Lead.

Two Hook Surfcast Rig with Impact Lead. Click on image to enlarge!

 

Bron: Zeehengelsport nr. 8, eindejaarsuitgave 2008

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It