Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

De Up and over Ledger Boom rig is een echt staaltje van vernuft. Aaslijnen in de categorie 'wapper-' c.q. 'dwarrellijn', een afhouder waarmee je een van de aaslijnen bij je lood vandaan kan houden én hij kan geclipt worden. En dat clippen maakt van hem een echte surfcast rig. Van een surfcast rig is bekend dat je die verder dan ver kan inwerpen. Echter van onderlijnen met afhoudertjes is bekend dat die niet echt voor het 'verre' werk geschikt zijn. De Up and over Ledger Boom rig combineert 'the best of both worlds' en bied je de mogelijkheid om op grote afstand je vis te zoeken in combinatie met de voordelen van een afhouder.

 

Up and Over Ledger Boor Rig | De Gemini Genie Alpha Bait clip in detail.Voor die het nog niet weten, maar met een surfcast rig heb je de mogelijkheid om vis op korte werpafstand van je te zoeken en mocht het nodig zijn om ze wat verder van de kant te zoeken, dan kan dat ook met een dergelijke onderlijn voor het zeevissen. Even je haak of haken vol met je dure zee-aas, zeepier, zager of mesheft, veilig stellen achter een clip en smijten maar. Full power richting Engeland. Glasgerinkel wil ik horen... Voor het clippen zit op de Up and over Ledger Boom rig een ABC red slider in combinatie met de ABC wire clip. De aaslijnen zijn 'down' geclipt, dus moet je, wil je dat je aas niet naar boven schuift tijdens de inworp, de boel borgen met een sequin, kraaltje en stopknoop. De SRT Pulley clip op de hoofdlijn van de onderlijn is een handig hulpmiddel om je aaslijn achter te borgen tijdens de inworp, maar had ook met een cascade swivel opgelost kunnen worden. Van een SRT Pulley clip weet ik dat je aaslijn na de inworp altijd vrij komt, bij een cascade swivel wil het nog wel eens een enkele keer voor komen dat je aaslijn achter het clipje blijft hangen. Niet vaak, maar het kan. Echt lekker je zeepier, zager of mesheft presenteren, doe je dan niet.

 

Het grote voordeel van een afhouder is, en de naam zegt het al, dat hij je aaslijn ver van de hoofdlijn van je onderlijn af houdt. De kans op 'omheen geslingerd' wordt hierdoor geminimaliseerd. Dicht bij het lood geplaatst, zorgt de afhouder er voor dat de aaslijn niet in de ankers van je zeelood terecht kan komen. Nadeel van een afhouder is zijn grote luchtweerstand. Tijdens de inworp is dat wijd uitstaande 'stokje' nog net geen parachute, maar hij vangt wel veel wind en werkt daardoor ontzettend remmend. Onderlijnen met afhouders worden om die reden dan ook vaker ingezet tijdens het bootvissen, waar ver inwerpen niet aan de orde is, dan tijdens het kantvissen. De Up and over Ledger Boom rig is hierop de bekende uitzondering op de regel. Deze onderlijn inzetten tijdens het bootvissen is volstrekt overbodig en ook te complex om daarvoor in elkaar te zetten. Ga je echter voor ver, echt ver, dan is de Up and over Ledger Boom rig een absolute aanrader.

 

Up and Over Ledger Boom Rig | De Gemini Genie Pulley clip in detail.Bij het gebruik van deze onderlijn raad ik een ankerlood aan. Als je namelijk de boel na de inworp een beetje strak draait, komt de afhouder enigszins schuin naar boven te staan. De aaslijn wordt om die reden dan ook wat 'hoger' aangeboden. Net boven de zeebodem in plaats van erop. De ideale plek waar je gul, wijting en zeebaars mag verwachten. Het gebruik van haakmaat 2/0 is dan ook aan te raden. Genoemde vissen hebben een flinke ruime bek en kunnen zo'n haak dan ook makkelijk hebben. Zit er echter meer platvis dan rondvis, kies dan voor een kleinere haakmaat. Maatje vier, misschien zelfs zes of acht is dan aan te raden. We weten allemaal dat bot, schol, schar en tong bescheiden bekkies hebben. Toch...?

 

Vroeger was de Up and over Ledger Boom rig een kant en klare onderlijn uit het assortiment van Gemini Tackle Ltd. uit Engeland. Tegenwoordig brengen zij alleen nog maar de onderdelen waarmee de onderlijn is opgebouwd op de markt en niet meer de kant en klare rig. De onderdelen zijn te koop bij de beter gesorteerde hengelsportzaak bij jou in de buurt of via internet bij Gemini Tackle Ltd. zelf. Met een beetje nadenken, zijn er ook alternatieven te bedenken. Ik heb de cascade swivel al genoemd en wat te denken als alternatief voor het rode holle buisje, de afhouder, een wattenstaafje. Effe die wattentroep eraf halen en je houdt een keurig hol pijpje over. Blijf creatief!

 

Up and Over Ledger Boom Rig | Een Surfcast Rig met ongekende mogelijkheden.

Up and Over Ledger Boom Rig | Een Surfcast Rig met ongekende mogelijkheden. Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com
© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It