Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Ver, verder, nog verder. Vaak hoeft dat niet als je op tong vist, maar er zijn dagen dat ook die platvis vlak aan de kant niet te verleiden is tot een aanbeet. In zo'n geval moet je switchen en overstappen op een zogenoemde surfcast rig. Ik heb hier voor jullie de Two Hook Wishbone rig. Speciaal voor op tong! Maar dan wel eentje voor de surfcaster! Kenners weten dat het 'weegschaaltje' een fantastische onderlijn is voor het gericht vissen op tong. Combineer je zo'n Wishbone Rig, zoals de Engelsen hem noemen, met een 'Breakaway' impact shield, dan heb je een perfecte surfcast rig om tijdens het zeevissen gericht tong achter de schubben aan te zitten.

 

Two Hook Wishbone Rig | In detail het gebruik van een stukje coilcrimp.Even een doordenker... Hoe zou het toch komen dat aan een wishbone rig verhoudingsgewijs meer tong gevangen wordt dan aan andere types onderlijnen? Ik denk dat ik het weet... Misschien is het wel zo dat als de tong goed aanwezig is aan de kust, sportvissers gewoon vaker een wishbone rig inzetten dan andere onderlijnen. Statistisch gezien klopt het dan dat er meer tong met het 'weegschaaltje' wordt gevangen. Feit is wel dat dit type onderlijn zeer effectief is voor het gericht vissen op tong.

 

Two Hook Wishbone Rig | In detail het weegschaaltje.Gelukkig zijn de vissen die bij ons in de Noordzee rond zwemmen niet bijster intelligent en zal je met deze onderlijn dus niet alleen tong vangen. Afhankelijk van het jaargetijde is het heel goed mogelijk om bijvoorbeeld in het najaar wijting of schar aan deze onderlijn te vangen. In het voorjaar en in de zomer misschien wel makreel en geep. Dan moet ik er eerlijkheidshalve wel bij vertellen dat die laatste twee dan echt toevalstreffers zijn, want echt grote aantallen makreel of geep zal je met deze onderlijn niet vangen.

 

Tong heeft een klein bekkie. Grote haken zijn echt geen aanrader. De in de illustratie gebruikte Gamakatsu LS-5013F in de maat 4 is echt een topper voor het vissen op tong. De aaslijnen in de tekening zijn rood. Dat is alleen maar gedaan om ze te laten contrasteren, niet om jou te verplichten om rode aaslijnen in te zetten. Blauw, groen, geel, het maakt mij niet uit, als je er maar aaslijnen aan zet. Want die heb je echt nodig als je vis wilt vangen!

 

Two Hook Wishbone Rig | De perfecte Surfcast Rig voor als de tong ver zit.

Two Hook Wishbone Rig | De perfecte Surfcast Rig voor als de tong ver zit. Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com
© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It