Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Een gure zuid-wester wind teistert de Noordpier van Wijk aan Zee en de golven beuken zich kapot op de enorme rotsblokken die rondom deze enorme betonnen slang liggen. Niet ver van de pier af, is iedere inworp goed voor de nodige driftige wijting aanbeten. Weet je echter wat verder van de pier af te gooien, dan maak je wat meer kans op gul. Zelfs flinke gul die we dan weer eerbiedig kabeljauw gaan noemen. Voor deze verre worpen is het zinvol om te kiezen voor een geclipte onderlijn. Een zogenoemde surfcast rig. De hier afgebeelde Clipped Pennel Rig is een uitstekende onderlijn om mee te surfcasten.

 

Clipped Pennel Rig | Een Surfcast Rig voor wie voor een flinke aasaanbieding gaat.De onderste haak, een flinke Gamakatsu F-314 in de maat 1/0, clip je aan de clip die aan het Breakaway Impactlood zit. Het veertje, de Genie SRT Spring, bovenaan in de onderlijn zet de boel lekker op spanning en de boel is klaar om een lekker eind richting Engeland te gooien. Een Pennel Rig staat voor twee haken aan één en dezelfde aaslijn. Meestal is de bovenste haak, in dit geval een Gamakatsu LS-5013F in de maat 4, een stukje kleiner dan de onderste haak. Zo'n tweede haak vergroot de haakkans en kan ook helpen om het aas goed en mooi aan te bieden. Gul heeft een flinke bek en lust wel een zooitje aas. Twee of zelfs drie zeepieren, zagers of mesheften is dan ook helemaal niet gek om op je haak te zetten. Een combinatie, cocktail genoemd, wordt ook veel toegepast.

 

Clipped Pennel Rig | Een Surfcast Rig voor wie voor een flinke aasaanbieding gaat.Als wij op de Noordpier van Wijk aan Zee op gul vissen kiezen wij vrij vaak voor een enkele aaslijn die boven in de onderlijn is vastgezet. Voordeel hiervan is dat de onderlijn hoog in de stroming hangt en daardoor wat minder kans maakt om zich vast te slaan in de losse rotsblokken die rondom de pier liggen. Want dat er in de loop der jaren stukken rostblok zijn losgeslagen en zijn gaan rollen op de zeebodem weet iedereen die regelmatig vanaf deze pier vist. De sequin die tegengehouden wordt door een grote kraal en een stopknoop is bedoeld om je aas op de haak te laten zitten. Zou die sequin, kraal en stopknoop ontbreken dan kan het zomaar gebeuren dat door jouw krachtige ingooi de pieren, zagers of mesheften langzaam omhoog kruipen richting de clip van je aaslijn. Kan fantastische aanbeten opleveren, maar als er geen haak in jouw aas zit, is de kans op een treffer nihil. De keuze van kraal laat ik helemaal aan jou over, het kan echter geen kwaad om af en toe ook eens een lichtgevende te proberen. Vooral in troebel water boeken wij hier leuke resultaten mee.

 

Op de Noordpier van Wijk aan Zee staan diverse hekken. Die staan er niet om jou tot last te zijn, maar puur voor jouw veiligheid. Zijn ze dicht zoek dan een andere visstek, maar ga niet lopen klooien om er langs te komen. Je zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn die door een flinke golf of zelfs windvlaag van de pier af dondert. En vast overbodig om te vermelden, maar ben je klaar met vissen, ruim dan ook even je visplek netjes op. In het begin van de pier, waar jij je auto kunt parkeren, staan plenty afvalbakken waar je al jouw rotzooi in kwijt kunt.

 

Clipped Pennel Rig | Een Surfcast Rig voor wie voor een flinke aasaanbieding gaat.

Clipped Pennel Rig | Een Surfcast Rig voor wie voor een flinke aasaanbieding gaat. Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com
© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It