Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

De Floating Pennel Rig is een vreemde eend in de bijt als we het over een onderlijn hebben die je kan gebruiken bij het zeevissen. Een pennel rig op zich is nog niet zo vreemd. Die kennen we wel, maar eentje die kan drijven of zelfs heel langzaam kan zinken, is echt een bijzonderheid. Zeker voor de doorgewinterde zeevisser zoals jij en ik. Toch? Een pennel rig heeft altijd een of meer aaslijnen, met op iedere aaslijn minimaal 2 haken. Meer haken kan ook, maar is niet gebruikelijk. De onderste haak is altijd de grootste en wordt meestal gebruikt om het aas aan te bevestigen. Dat kan een zeepier, zager maar ook een stuk[je] vis zijn.

 

Floating Pennel Rig | Op zeebaars met een dobber.De haak daarboven is over het algemeen een stuk[je] kleiner dan de onderste haak. Deze haak kan vast maar ook schuivend gemonteerd worden. Een schuivende montage heeft als voordeel dat je deze haak altijd op de juiste plaats kan positioneren op je aaslijn. Deze haak zou je apart kunnen beazen, maar je kan hem ook door een stukje aas, wat aan de onderste haak vastzit, heen prikken. Het is niet noodzakelijk dat de hele haak weggewerkt wordt in het aas. De functie van deze 2e haak is enkel en alleen om de haakkans te vergroten. Grote vis zoals gul, zeebaars, maar ook wijting doen vaak wilde aanvallen op ons aas en vaak weet je niet vanaf welke kant deze aanval komt. Door nu deze dubbele haakconstructie te gebruiken, is de kans twee keer zo groot dat de vis aan een van de haken hangt. De pennel rig inzetten bij het vissen op platvis is niet zo zinvol, maar ga je op de jagers, zoals gul, zeebaars, wijting, makreel en zelfs geep, dan is de pennel rig heel goed inzetbaar.

 

Floating Pennel Rig | Op zeebaars met een dobber.De pennel rig in de illustratie heeft nog een extraatje en dat is die kurk die schuivend aan de hoofdlijn is gemonteerd. Ter bescherming zit er nog een klein kraaltje tussen. Door die kurk, hij komt echt uit een wijnfles, is met behulp van een naald een stuk stevig nylon heen getrokken van ongeveer 70 cm lang. Aan het eind van die lijn komt nog een loodclip waar jij je lood aan kan bevestigen. Welk lood je eraan bindt, mag je helemaal zelf bepalen. Wil je drijvend vissen, gebruik dan een loodgewicht dat net niet de kurk onderwater trekt. Wil je heel langzaam naar de bodem toe om iedere waterlaag afzonderlijk af te vissen, neem dan een loodgewicht wat de kurk langzaam doet zinken. Experimenteer in het pierenbad op het strand en is dat niet aanwezig op jouw visstek, doe het dan thuis in een grote bak water. Bereid je voor en zorg dat je weet wat het lood doet als het onder de kurk hangt.

 

Floating Pennel Rig | Op zeebaars met een dobber.

Floating Pennel Rig | Op zeebaars met een dobber. Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It