Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

December is traditiegetrouw de maand dat de schar zich in ons kustwater meldt. Schar houdt van een harde zandbodem en diep[er] water. Wie ver kan werpen, is wat betreft vangsten zeker in het voordeel. Op havenhoofden die ver in zee steken zoals de zuidpier van IJmuiden, de noordpier van Wijk aan Zee en die van Scheveningen heb je de beste kansen. Golfbrekers en stranden met diep water voor de deur zijn ook goeie stekken. Vooral bij een rustige zee en tijdens afgaand water tot en met de periode van stilstaand water is de schar actief.

 

Onderlijn voor schar | Alle haken achter het lood.Kies voor een paternoster met twee of drie haken. Ten tijde van stroming kies je voor ankerlood, mindert de stroming dan schakel je over op werpgewichten zonder ankers. De aanbeten zijn meestal goed zichtbaar middels stevige tikken op de hengeltop. Na die tikken, wordt het "even" stil. Schar ligt vaak "gestapeld" en afhankelijk van het aantal haken die jij op je onderlijn hebt zitten, zal nummer twee of drie zich snel melden. Een doublet of zelfs een triplet scharren is dan ook vaak meer regel dan uitzondering. Voor schar geldt geen minimummaat meer, maar beperk je een beetje tot het meenemen van schar met een minimale maat van 25 cm. Die en de nog grotere exemplaren zijn uitstekende panvissen!

 

Onderlijn voor schar | Al je haken achter het lood.Vanwege de extreem verre worpen is een hengel van 4,2 tot 4,5 meter aan te raden. Wie vijf meter of nog langer aan kan, moet die zeker inzetten. Een flinke zeemolen waarmee snel kan worden ingehaald is een pré vanwege de obstakels die je vaak tegenkomt bij havenhoofden en golfbrekers. De hoofdlijn op de molenspoel moet minimaal een diameter van 30/00 hebben. Gevlochten lijn kan, maar hoeft niet. Een beetje rek in de hoofdlijn kan helemaal geen kwaad. Zet er wel een voorslag op. Deze moet minimaal twee keer de lengte van je hengel lang zijn. Gebruik hier minimaal 60/00 nylon monofilament voor. Die voorslag is nodig om de kracht tijdens de ingooi op te vangen. Zoals gezegd een onderlijn met twee of drie haken voldoet uitstekend. Dit mag er ook een zijn met afhouders. Gebruik voor de aaslijnen Sunset Amnesia van 6.8 kg. De Gamakatsu LS-5013F maat 4 of 6 is een uitstekende haak voor schar. Zeepieren en zagers zijn top als aas voor schar.

 

Onderlijn voor schar | Al je haken achter het lood.

Onderlijn voor schar | Al je haken achter het lood. Click on image te enlarge!

 

Bron: Het Visblad

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It