Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Er zijn legio hengelsport merken op de markt die in hun programma ook kant-en-klare onderlijnen voor het zeevissen voeren. Daaronder zijn er die je iedere zeevisser zonder meer kunt aanbevelen. Ik heb de laatste jaren dan ook de nodige perfect vangende 'fabriekslijntjes' onder de aandacht gebracht. Niet iedere visser heeft immers zin of gelegenheid om zelf te gaan zitten knopen en dan is een voorraadje onderlijnen uit de winkel superhandig. Helaas kom je in diezelfde winkel zo nu en dan ook onderlijnen tegen waarvan ik zeg dat ze niet bepaald een promotie zijn voor de hengelsport.

 

Slecht gemaakte knopen, te dikke haaklijntjes, matige kwaliteit -soms zelfs botte- haken en een staande lijn die beslist geen ankerlood van 150 gram overleeft. Het is dan vooral de prijs die de ondernemende hengelsportwinkelier desondanks overstag doet gaan om dergelijke onderlijnen op te hangen in zijn winkel. En wie slechts op koopjes uit is, komt vaak bedrogen uit. En dat geldt dan dus ook voor de zeehengelaar die dergelijke producten aanschaft. Een dagje vissen behoort in mijn ogen echter niet te eindigen in het verspelen van 10 stuks onderlijnen en lood. Té vaak van dergelijke 'pech'-dagen en ook een enthousiaste zeevisser haakt op den duur af. De insteek moet zijn dat je met zo'n gekochte onderlijn een leuke visdag beleeft en als het ook maar enigszins kan ook leuk een maaltje vis vangt voor in de pan.

 

De twee onderlijnen die ik dit keer wil laten zien, behoren zeker tot de categorie 'goed verzorgd fabriekslijntje'. Deze onderlijnen komen uit het programma van Anyfish Anywhere. Toepasselijke naam. Het programma kant-en-klaar geknoopte onderlijnen van Anyfish Anywhere bestaat uit 24 verschillende modellen. Naast de diverse modellen die zijn voorzien van cascade swivels en SRT-springs, de typische verwerplijnen voor het vissen vanaf het strand, zitten er ook enkele modellen tussen die uitermate geschikt zijn voor de bootvisserij, stuk voor stuk voorzien van dwarrellijnen.

 

Anyfish Anywhere Rigs

Anyfish - Anywhere Rig. Click on image to enlarge!

 

Naast de 24 modellen onderlijnen, sea fishing rigs zoals de Engelsen ze noemen, biedt Anyfish Anywhere ook zo'n 26 verschillende losse 'bits', vrij vertaald componenten. In deze collectie accessoires komen alle onderdelen terug die gebruikt worden in de onderlijnencollectie, plus enkele aanvullingen. Wie wel zin en gelegenheid heeft om zelf te knopen, kan zich uren vermaken met alle mogelijke accessoires om een voor zijn of haar visstek geschikte onderlijn te knopen. Het te gebruiken lood is daarbij altijd een belangrijk punt. Voor een goede werking van diverse soorten 'bits' kun je zo'n onderlijn alleen gebruiken in combinatie met het bekende impact lood van Breakaway of door de Impact Relay Clip te gebruiken, eveneens van Breakaway.

 

Uit het programma van 24 modellen bekijken we er hier twee wat nader, te beginnen met......... Wij beperken ons hier tot het tonen van de onderlijnen. De rest van het verhaal is namelijk terug te lezen in de Zeehengelsport nr. 3 van 2009. Het is geschreven door Sjaak Verhage en komt uit zijn vaste rubriek 'Onderlijnen van lezers'. Wil je nooit meer een onderlijn missen van Sjaak de 'onderlijnenspecialist'dan zou je misschien eens een abonnement kunnen overwegen op de Zeehengelsport. Dat is immers het 'zoute magazine voor de zeevisser'!

 

Sjaak sluit nog af met de volgende tip: wie zelf wil gaan knopen, dient als staande lijn een degelijk stuk nylon met voldoende trekkracht te gebruiken. Bij voorkeur minimaal 24 kg en dan praat je dus over zo'n 60 tot 65/100. Bij de fabrieksmatig geleverde onderlijnen vormt een lijn met een goede 35 kg aan trekkracht de basis. Beter iets te, dan een vis die dwars door je lijn heen zwemt!

 

Anyfish Anywhere Rigs

Anyfish - Anywhere Rig. Click on image to enlarge!

 

Bron: Zeehengelsport nr. 3 2009
© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It