Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Kees Gilissen beschrijft in Zeehengelsport nr. 362 vijf topstekken voor de strandvisser op Walcheren. Ik kan jullie vertellen een artikel wat je moet lezen, wil je een keer gaan vissen op het voormalige eiland Walcheren. Walcheren ligt niet alleen ingeklemd tussen de Oosterschelde en de Westerschelde, maar wordt ook nog eens gekenmerkt door vele kilometers geweldige zandstranden. De stranden van Westkapelle, Zoutelande, Domburg, maar ook Oostkapelle komen allemaal aan bod en Kees beschrijft precies waar je moet zijn om de meeste kans te maken op een lekker maaltje vis, maar ook als je de uitdaging wilt aangaan met een gevlekte gladde haai. Een pdf-versie van het artikel 'Vijf top-strandvisstekken op Walcheren' is te vinden onder het menu-item Publicaties.

 

Three Boom Paternoster Rig | Een onderlijn met ultra dunne stalen TronixPro afhoudertjes. Naast al die geweldige visstekken die worden beschreven, komen er ook drie onderlijnen aan bod die hij daar heel gericht inzet. De onderlijn met drie korte dikke aaslijntjes of zoals de Engelsen hem noemen 'Short Three Hook Flapper Rig', heb ik recent al op de site gezet. Vandaag ga ik jullie de tweede onderlijn die in het artikel wordt beschreven, presenteren. Heeft ook een loodlifter, maar in plaats van losse aaslijnen zijn er dit keer drie ultra dunne stalen afhoudertjes van Tronixpro op gezet. De uitleg van Kees over die stalen afhoudertjes is alsvolgt: "Omdat de visserij soms vraagt om kwetsbare aassoorten zoals slikzagertjes of witjes kun je de haaklijntjes niet al te dik maken. Anders trek je het aas daarop kapot. Om met het oog op de juiste aaspresentatie tóch de dikkere lijn te kunnen nabootsen, monteer ik indien nodig dunne (0,5 tot 0,7 mm) stalen afhouders van Tronixpro."

 

Three Boom Paternoster Rig | Een onderlijn met ultra dunne stalen TronixPro afhoudertjes. Aan die stalen afhouders knoop ik dan aaslijntjes van 35/00 nylon of 5,6 kg Amnesia van dezelfde lengte als de afhouders. Als alternatief voor de Amnesia wil ik ook even de fluorocarbon coated Wakasu lijn van Turkana Fishing onder de aandacht brengen. Heeft vergelijkbare trekkrachten als de Amnesia lijnen, is net als de Amnesia lijnen geheugenloos, maar heeft als extraatje dat het een fluorocarbon lijn is. En daarvan is bekend dat het onder water zo goed als onzichtbaar is. Kan net het verschil maken als je in helder water zit te vissen. De hoofdlijn van de onderlijn is ongeveer 105 cm lang. Tussen de bovenste wartel en de eerste stalen afhouders zit ongeveer 10 cm. Tussen de afhouders zit minimaal 50 cm afstand. Op die manier kunnen de haken elkaar niet pakken en de laatste afhouder zit ongeveer 5 cm boven het Ultralead van Breakaway. De drie TronixPro Match Booms zijn verlijmd geplaatst.

 

Net als bij de Short Three Hook Flapper Rig gebruikt Kees voor deze onderlijn Aberdeen Match haakjes nr. 4 van TronixPro. Deze dunne, zachte haak is naar zijn ervaring uitermate geschikt voor de wintervisserij. Op de stekken die Kees beschrijft is het gebruik van een loodlifter (bijna) verplicht. Genoemde stekken zijn berucht om hun kleirichels waar een onderlijn vrij eenvoudig in vast draait. Door een loodlifter te gebruiken en een hoge inhaalsnelheid toe te passen, vliegt het lood direct van de zeebodem naar het wateroppervlak. Zie je hem daar stuiteren, dan mag je jouw inhaalsnelheid wel iets verminderen, daarmee voorkom je dat je een eventuele vis er af draait. Op stranden of wateren zonder obstakels is een loodlifter niet nodig en dan ook niet aan te raden. Immers een onderlijn zonder loodlifter vliegt verder tijdens de inworp en dat kan soms net het verschil maken. Ik heb de onderlijn de Engelse naam 'Three Boom Paternoster Rig' gegeven, is net even wat mooier dan 'drie dunne stalen afhoudertjes onderlijn'. Toch?

 

Three Boom Paternoster Rig | Een onderlijn met ultra dunne stalen TronixPro afhoudertjes.

Three Boom Paternoster Rig | Een onderlijn met ultra dunne stalen TronixPro afhoudertjes. Click on image to enlarge!

 

Bron: Zeehengelsport nr. 362/Kees Gillissen

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It