Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Kees Gilissen beschrijft in Zeehengelsport nr. 362 vijf topstekken voor de strandvisser op Walcheren. Ik kan jullie vertellen een artikel wat je moet lezen, wil je een keer gaan vissen op het voormalige eiland Walcheren. Walcheren ligt niet alleen ingeklemd tussen de Oosterschelde en de Westerschelde, maar wordt ook nog eens gekenmerkt door vele kilometers geweldige zandstranden. De stranden van Westkapelle, Zoutelande, Domburg, maar ook Oostkapelle komen allemaal aan bod en Kees beschrijft precies waar je moet zijn om de meeste kans te maken op een lekker maaltje vis, maar ook als je de uitdaging wilt aangaan met een gevlekte gladde haai. Een pdf-versie van het artikel is te vinden onder het menu-item Publicaties.

 

Three Hook Flapper Rig | Een korte onderlijn met hele korte dikke haaklijntjes.Naast al die geweldige visstekken die worden beschreven, komen er ook drie onderlijnen aan bod die hij daar heel gericht inzet. Net als in het artikel begin ik met de meest gebruikte onderlijn. Dat is er een met drie haken boven het lood en met korte dikke aaslijnen. De hoofdlijn van de onderlijn is ongeveer een meter lang en is gemaakt van minimaal 60/00 nylon. Daaraan hangen drie haaklijnen van 30/00 nylon met een lengte van ongeveer 25 cm. Op de haaklijn monteer je eerst een klein stukje TronixPro Luminous tube met een diameter van 1 mm en deze tube knip je op een halve centimeter af. Hierdoor heb je een klein stukje lichtgevende tube net boven je aas hangen. Gaat je voorkeur uit naar nog kortere haaklijnen, ga gerust je gang. Wil je echter liever wat langere aaslijnen, zorg er dan voor dat je de hoofdlijn van je onderlijn ook wat langer maakt.

 

Three Hook Flapper Rig | Een korte onderlijn met hele korte dikke haaklijntjes.Kees gebruikt voor deze onderlijn Aberdeen Match haakjes nr. 4 van TronixPro. Deze dunne, zachte haak is naar zijn ervaring uitermate geschikt voor de wintervisserij. De bovenste haaklijn komt vrijwel direct onder de lus of wartel aan de bovenzijde van de onderlijn, de tweede haaklijn zit hier 30 cm onder en de derde haaklijn weer 30 cm lager. Dan blijft er nog ongeveer 40 cm over tot aan je lood en dat betekent dat je het aas enigszins van de zeebodem aanbiedt. Wijting pakt graag aas dat tegen de zeebodem of vlak er boven beweegt. Wie ervaring heeft met korte aaslijnen weet dat deze zeer eenvoudig zijn weg te zetten tijdens het inwerpen. Je zal ook merken dat je met een dergelijke korte onderlijn vaak verder inwerpt.

 

Op de stekken die Kees beschrijft is het gebruik van een loodlifter (bijna) verplicht. Genoemde stekken zijn berucht om hun kleirichels waar een onderlijn vrij eenvoudig in vast draait. Door een loodlifter te gebruiken en een hoge inhaalsnelheid toe te passen, vliegt het lood direct van de zeebodem naar het wateroppervlak. Zie je hem daar stuiteren, dan mag je jouw inhaalsnelheid wel iets verminderen, daarmee voorkom je dat je een eventuele vis er af draait. Op stranden of wateren zonder obstakels is een loodlifter niet nodig en dan ook niet aan te raden. Immers een onderlijn zonder loodlifter vliegt verder tijdens de inworp en dat kan soms net het verschil maken.

Three Hook Flapper Rig | Een korte onderlijn met hele korte dikke haaklijntjes.

Three Hook Flapper Rig | Een korte onderlijn met hele korte dikke haaklijntjes. Click on image to enlarge!

 

Bron: Zeehengelsport nr. 362 / Kees Gillissen

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It