Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Inderdaad, zelfs de Engelsen noemen dit The Buttlöffel Rig. Ik ben ook nog Flatfish Spoon Rig tegengekomen. En wij noemen het vissen met een botlepel. Waarom? Omdat wij over het algemeen geen namen aan onderlijnen geven. Bij ons is het "onderlijn geschikt voor" of "paternoster". Ach wat maakt het ook uit, "What's in a name"? Precies als je er maar mee kan vissen. Hoewel er een hele generatie zeehengelaars is die de naam Iwan Garay niet direct veel zal zeggen, zijn er ook diverse 'jaargangen' die meteen verrast zullen opkijken wanneer zij die altijd wat exotisch aandoende naam weer eens lezen. Want wat Iwan (inmiddels 88 jaar jong) in de loop der jaren heeft bijgedragen aan materialen en technieken voor de zeehengelsport is moeilijk te overschatten. Maar één van die bijdragen is dus wel de Iwan Garay botlepel.

 

Buttlöffel Rig | Flatfish Spoon Rig | Ga voor die nieuwsgierigheid!De in de illustratie getekende botlepel heeft nog de vorm van de oorspronkelijke koperen geklopte botlepel, maar is voor de rest helemaal aangepast aan de tijd. Deze heeft ook nog een steel, maar als je op internet Botlepel, Buttlöffel of Flatfish Spon intikt, zie je wat er ondertussen allemaal aan botlepels te koop is. En als je mij vraagt, welke is dan de meest geschikte? Dan zal je als antwoord krijgen dat ze allemaal geschikt zijn. Het trucje van de botlepel is het nieuwsgierig maken van een bot, maar dat kan ook gerust een schar of schol zijn. Van huis uit zijn al die platvissen echte bodemvissen. Vaak half ingegraven in het zand of gecamoufleerd tussen grintbedden kijken zij met hun grote ogen in de rondte op zoek naar voedsel. Alles wat ook maar een beetje afwijkt, wekt hun nieuwsgierigheid. The Buttlöffel Rig werp je in en vis je met kleine rukje binnen. Iedere keer een klein stukje en dan even wachten. De bijzondere vorm van de botlepel zorgt ervoor dat hij op de een of andere manier zand of grint weet op te waaien. Dat maakt nieuwsgierig.

 

Buttlöffel Rig | Flatfish Spoon Rig | Ga voor die nieuwsgierigheid!Waarom heet hij dan toch botlepel en niet platvislepel. Van de drie met name genoemde platvissen, is de bot een van de meest roofzuchtige én komt hij hier aan de Nederlandse kust veelvuldig voor. Schol, zeker net zo roofzuchtig, is hier vanaf de kant moeilijk te vangen. In Noorwegen, Denemarken of vanuit een charterboot op de Noordzee maak je daarentegen veel meer kans op schol. In eerste instantie had Iwan Garay de botlepel bedacht voor de Nederlandse strandvisser, pas daarna kwamen pioniers in het buitenland er achter dat hij daar net zo effectief was voor andere platvissen. Maar toen was de naam botlepel al een feit. Schar zal getriggerd worden door een botlepel, maar vaak is een botlepel voor schar helemaal niet nodig. Als er schar is, liggen die over het algemeen gestapeld en hoef je ze helemaal niet te triggeren. Als ze er zijn, vang je ze gewoon.

 

Ik heb het bovenste aaslijntje wat ruimte gegeven om de schuiven. Wil je dat niet, schuif dan de TronixPro Rubber Stops naar elkaar toe. Ik heb op de aaslijnen ook TronixPro Pop-Ups gezet. Jouw zager of zeepier wordt door zo'n Pop-Up ietwat opgetild en steekt dan aanlokkelijk boven dat dwarrelende zand uit. Die grote draaiende, zoekende ogen van een platvis pikken dat lekkere hapje er dan net even makkelijker uit. De Pop-Ups zijn bij deze Buttlöffel Rig zeker niet bedoeld om het krabben lastig te maken. Dat doe jij zelf al. Weet je het nog? Je vist de onderlijn met kleine rukje binnen. Toch? Als je liever een stopknoopje gebruikt in plaats van de TronixPro Rubber Stops, gewoon doen. De Asari aaslijnen zijn van fluorocarbon, maar dat is niet noodzakelijk. Gewoon nylon voldoet ook uitstekend. Op dit moment zijn de Asari Kantsuki Umi Tanago haken hot bij de Nederlandse wedstrijdvissers. Sterk en langdurig scherp. Een aanrader! Click on image to enlarge!

 

Buttlöffel Rig | Flatfish Spoon Rig | Ga voor die nieuwsgierigheid!

Buttlöffel Rig | Flatfish Spoon Rig | Ga voor die nieuwsgierigheid! Click on image to enlarge!

 

Bron: Planetseafishing.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It