Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Het is alweer een tijdje geleden, maar in ons zilte magazine Zeehengelsport nr. 347 (mei/juni 2016) heb ik een tipje van de sluier opgelicht over een Portugese onderlijn. Die uitvoering was en is nog steeds kant en klaar te koop bij Hengelhuis Maassluis. Ga bij hen maar eens op zoek naar de "Portugese combi rig set". Ben je ietwat lui aangelegd en ga je liever voor je gemak, dan is het heel eenvoudig om in de winkel of via de webshop van Hengelhuis Maassluis je deze onderlijn eigen te maken. Je betaald dan net geen 6 euro en er komen bij de webshop nog wat verzendkosten bij. Iets minder eenvoudig, maar zeker veel leuker, is om hem zelf te gaan maken. Voordeel is dan wel dat je deze Portugese Rig dan helemaal naar eigen inzicht kan samenstellen. Hieronder wat tips die je op weg helpen. Doe er je voordeel mee.

 

Portugese Rig | Daarmee struin je een groot visgebied af!Over de lengte van een Portugese onderlijn is veel te doen. Ik heb een richtlijn en die komt bij een wedstrijdvisser vandaan. Wil niet zeggen dat het dan altijd zo gedaan wordt, maar je kan er wel even over nadenken. Ga je voor ver, op afstand vissen dus, neem dan het exemplaar wat in de illustratie is neergezet. Een hoofdlijn van één tot anderhalve meter lang en aaslijntjes met een lengte van om en nabij de 30 cm. Casten is al een kunst op zich, maar casten met een Portugese Rig is hogeschool casten. Als je een Portugese onderlijn inwerpt, moet je namelijk altijd aan het eind van de worp de lijn ietwat tegenhouden. Op die manier strekt de onderlijn zich en landt hij mooi achter het lood. Bij casten met een Portugese onderlijn is het al een hele kunst om hem goed weg te krijgen en daarna heb je jouw handen meer dan vol om de boel mooi te laten landen. Dat lukt beter met een korte uitvoering dan met een lange uitvoering. Vis je lekker dicht voor je neus en het is vrij rustig water, dan kan je rustig een Portugese onderlijn nemen met een hoofdlijn van om en nabij de drie tot drieeneenhalve meter. De aaslijnen mogen dan ook wel richting de 50 cm of zelfs nog iets langer. Het blijft een kunst om dit knap in te werpen, maar je bevist wel een heel groot gebied.

 

Portugese Rig | Daarmee struin je een groot visgebied af!In het voorbeeld in de illustratie zijn de aaslijnen via een, zogenoemde, aaslijn door kraalverbinding vast gezet. Daarvoor geschikte kralen hebben vier openingen. Twee waarmee je de aaslijn over de hoofdlijn van de onderlijn schuift en twee voor de aaslijn. Vind je het bevestigen van je aaslijn met zo'n kraalverbinding maar gedoe, gebruik dan gewoon een klein warteltje (TronixPro Rolling Swivel size 14). Ik lees wel eens dat mensen een beetje huiverig zijn om van die kleine warteltjes te gebruiken. Is nergens voor nodig, de gebruikte size 14 in de illustratie heeft een trekkracht van 4 kg. Ruim voldoende voor alle soorten van platvis die je vanaf de Nederlandse kust kunt vangen. Want dat de Portugese onderlijn over het algemeen ingezet wordt tijdens het gericht vissen op platvis is aan de aasaanbieding, achter het werpgewicht, plat op de zeebodem, wel af te lezen, denk ik. Toch?

 

Voor een Portugese onderlijn heb je een speciaal werpgewicht nodig. Het heet niet Portugees werpgewicht, maar het is wel speciaal ontworpen voor de onderlijn. Een peervormig werpgewicht met een lange steel. Op het eind van de steel een wartel welke vast zit aan de steel en is afgeschermd met een stukje krimpkous. Op ongeveer drie kwart van de steel zit een (meestal) speldwartel ingeklemd tussen twee grote kralen. Op de steel van het werpgewicht is tube gezet die de boel keurig op zijn plaats houdt. Er zijn mensen die deze werpgewichten zelf maken, maar ze zijn ook in de beter gesorteerde hengelsportzaak te koop. De gebruikte haken, Kantsuki Umi Tanago size 6, zijn van Asari. Die staan bekend om hun hoge haakkans en kwaliteit voor wat betreft scherpte. Zelfs na een dag goed vis vangen, zijn ze nog scherp! En? Is de Portugese onderlijn iets voor jou? Click on image to enlarge!

 

Voor wie het verhaal "Portugese onderlijn - Een tipje van de sluier opgelicht" in de Zeehengelsport heeft gemist, heb ik het artikel in pdf-formaat geplaatst onder het menu-item Publicaties.

 

Portugese Rig | Daarmee struin je een groot visgebied af!

Portugese onderlijn | Daarmee struin je een groot visgebied af! Click on image to enlarge!

 

Bron: Hengelhuis Maassluis

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It