Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

De grootste hitte lijkt een beetje achter ons te liggen. De wind die de afgelopen maanden overwegend noord, noordwest, noordoost, oost was, lijkt een beetje zuidwest te draaien. Ik heb alweer mooie brandingen gezien en op Facebook zie je heel langzaam mooie zeebaars op de begeleidende fotootjes verschijnen. Voor mij tijd om de onderlijntjes met kleine haakjes weer een beetje op te bergen en daarvoor in de plaats de onderlijnen met dikke haken te pakken. Doel is nu zeebaars, heb wel een beetje genoeg van die postzegeltjes. Bij Hengelsport IJmuiden vond ik deze Double Runner Rig. Geestelijk vader, Sjaak Lobs, beheerder van de Facebookgroep Zeeonderlijnen.

 

The Double Runner Rig | Een knaller voor zeebaars en gul met de aanbeten rechtstreeks op de hengeltop!De uitvoering die ik heb gekocht is echt bedacht voor grote vis. Grote zeebaars, maar ook grote gul. Dikke haken, Gamakatsu F314 in de maten 1 of 2 en stevige wartels die echt wel tegen een stootje kunnen. Moet ik er nog wel even bij vertellen, ik heb zelf die F314 haken met een tangetje ietwat naar buiten gebogen. Daarmee vergroot je de haakkans aanzienlijk. Van de Gamakatsu F314 is bekend dat je dat zonder problemen kunt doen, er zijn echter ook haken die hiervoor minder geschikt zijn. Wees voorzichtig en informeer vooraf, bijvoorbeeld bij de hengelsportwinkelier, of de haak er geschikt voor is. Je kan natuurlijk ook voor een kant en klare gezette haak gaan.

 

The Double Runner Rig | Een knaller voor zeebaars en gul met de aanbeten rechtstreeks op de hengeltop!Waarom zit het woordje "Runner" in de naam van de Rig? Als je goed naar de illustratie kijkt, zal het je opvallen dat aan elk uiteinde van de hoofdlijn de aaslijn er rechtstreeks aan vast is geknoopt. De hoofdlijn loopt aan de bovenkant dus vrij door de Tronixpro Rolling swivel en aan de onderkant idem ditto, maar dan door de wartel van de Tronixpro Interlock Snap swivel. Het maakt niet uit aan welke aaslijn de vis gaat lopen trekken, deze zullen, vanwege de vrijloop, altijd direct waarneembaar zijn via de hengeltop. De vis trekt dus niet aan je lood, maar direct aan de hengeltop. De hengeltop is redelijk flexibel en kan om die reden een felle harde aanbeet van een zeebaars of gul makkelijk pareren.

 

Mocht je hem ook willen inzetten voor platvis, pas dan de haakgrootte aan. Het kan dan ook geen kwaad om voor een dunnere aaslijn te gaan. Amnesia 5.6 kg bijvoorbeeld. Sommige zweren bij fluorocarbon, er is niemand die jou verbiedt om de Amnesia dan te vervangen door een fluorocarbon lijntje van bijvoorbeeld Asari. De 28/00 uitvoering daarvan is al goed voor een trekkracht van 9 kg. Meer dan genoeg voor een mooie zeebaars of gul. Iedere vis die harder trekt dan 9 kg vang je gewoon op met je molenslip. Toch? Liever een rode fluorocarbon lijn, overweeg dan de Sky Line van Cinnetic eens. Kortom keuze genoeg. De hoofdlijn in de illustratie is aangepast aan de lengte van beide aaslijnen. Twee aaslijnen van 80 cm, neem dan een hoofdlijn van om en nabij de 170 cm. Twee keer de lengte van de aaslijn plus 10 cm speling. Liever korter of zelfs langer, gebruik het rekensommetje.

 

The Double Runner Rig | Een knaller voor zeebaars en gul met de aanbeten rechtstreeks op de hengeltop!

The Double Runner Rig | Een knaller voor zeebaars en gul met de aanbeten rechtstreeks op de hengeltop! Click on image to enlarge!

 

Bron: Sjaak Lobs

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It