Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Begin met de credits en leg hem dan uit. Doe ik! Wederom is dit een onderlijn uit de koker van Sjaak Lobs. Via zijn groep Zeeonderlijnen op Facebook probeert hij jou en mij te triggeren tot het bouwen van je eigen onderlijn. Hij gooit je niet in het diepe, helemaal niet, want via een soort van routeplan legt hij je stapsgewijs onderlijn voor onderlijn uit. Zo ook deze. Sjaak noemt hem de "Three Way Rig". Ik ga bij deze in de overtreffende trap en ben dan ook voor "The Almost Unlimited Rig" gegaan. Ga ik allemaal uitleggen. Laten we voorop stellen dat de insteek van deze onderlijn "tong" is. Precies, we hebben het dus over een onderlijn die uitstekend geschikt is voor het gericht vissen op tong. Maar hij heeft ook wat extra's...

 

The Almost Unlimited Rig | Een waanzinnig veelzijdig onderlijntje voor tong!Het is algemeen bekend dat je tong zeer goed kunt belagen met een "weegschaaltje". Dat is een afhouder met aan elk uiteinde een aaslijn. Die afhouders zijn er in schuivende varianten, maar ook in vaste. Sjaak heeft in deze gekozen voor een vaste variant. Nog specifieker, hij heeft "het weegschaaltje" helemaal zelf gemaakt. Weet ik, kan niet iedereen, maar goed nieuws, ik heb varianten van een dergelijke afhouder al bij Hengelsport IJmuiden aangetroffen. Heeft nog geen website, wordt aan gewerkt, maar die vreselijk mooie afhouder (weegschaal) komt dus echt wel in de winkel. In het midden zit een Breakaway T-swivel en deze wordt op zijn plaats gehouden door stukjes blauwe scoubidou-draad aan iedere kant van de T-swivel. Aan de Gemini Genie Link clip zet je het lood vast. Het is mogelijk om alleen met het weegschaaltje te gaan vissen en testen hebben aangetoond dat er dan daadwerkelijk mooi tong mee wordt gevangen.

 

The Almost Unlimited Rig | Een waanzinnig veelzijdig onderlijntje voor tong!Naast het weegschaaltje heeft Sjaak twee "supplementen" toegevoegd. De een betreft een stukje hoofdlijn met daarop een vreselijk mooi stalen afhoudertje van om en nabij de 15 centimeter lang en het andere supplement is zo'n zelfde stukje hoofdlijn, maar dan met een aaslijn zonder afhouder. Bovenaan de hoofdlijn zit een lekkere stevige wartel van Midnight Moon en onderaan hebben wij, in deze tekening, een Gemini Genie Snood clip gezet. Met die laatste clip koppel je zo'n supplement aan het weegschaaltje. In een dergelijk geval is die Gemini Genie Snood clip ruim voldoende én geschikt. Echter, tijdens het testen kwamen wij er achter dat er testers waren die alleen met zo'n supplement gingen vissen. Het lood werd in dat geval dus ook aan zo'n Snood clip gehangen. Daar zijn die clips niet echt voor geschikt. Prefereer je die manier van vissen, vervang dan de Gemini Genie Snood clip met een Gemini Genie Link clip.

 

Misschien ten overvloede, maar ook het afhoudertje op een van de supplementen is door Sjaak zelf gemaakt. Voor wie niet zo handig is met het zelf draaien van een dergelijk afhoudertje kan ik jullie vertellen dat dit soort afhoudertjes goed verkrijgbaar zijn via de reguliere hengelsportwinkeliers. Zoals hierboven al vermeld, dit onderlijntje is specifiek bedoeld voor het gericht vissen op tong. Vanzelfsprekend vang je er ook schar en bot mee. Voor andere soorten vis zou ik hem niet inzetten. Ik noem bewust de schol niet omdat je die voor zover mij bekend (bijna) niet vanaf het strand vangt. En deze onderlijn is dus wel specifiek bedoeld voor de kantvisser. Het is een "fijn" opgebouwde onderlijn met kleine warteltjes, niet te dikke aaslijnen en kleine haakjes, dus voor "groot" gaan, is met deze onderlijn niet aan te raden. Alles los of een combi geeft al gauw een aantal groter dan "Three". Vandaar dat ik heb gekozen voor "The Almost Unlimited Rig".

 

The Almost Unlimited Rig | Een waanzinnig veelzijdig onderlijntje voor tong!

The Almost Unlimited Rig | Een waanzinnig veelzijdig onderlijntje voor tong! Click on image to enlarge!

 

Bron: Sjaak Lobs

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It