Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Als ik een naam voor dit onderlijntje zou moeten bedenken, kom ik op Three Hook Flapper Rig uit. Een veel voorkomende naam die te pas en te onpas aan dit soort onderlijntjes wordt gegeven. Je mag ook zeggen "een doodgewoon driehaaks paternostertje". What's in a name? Kom toch nog even terug op dat "doodgewoon", want zo doodgewoon is dit onderlijntje eigenlijk helemaal niet. Dit onderlijntje is namelijk helemaal geschikt gemaakt voor hele kleine visjes. Visjes die je echt uit kleine poeltjes, langzaam leeglopende zwinnetjes en uit ondiepe pierenbadjes moet peuteren. De zogenoemde "eenpuntertjes"!

 

Three Hook Flapper Rig | Peuteren doe je zo!In mijn rubriek Uitgelicht in Zeehengelsport nr. 360 heb ik uitgebreid beschreven wat onder peuteren wordt verstaan. Welke hengel ik daarvoor gebruik, maar ook welke molen daar uitstekend voor geschikt is en daar vind je dus ook dit eenvoudige onderlijntje. Ik weet niet iedereen van jullie heeft al een abonnement op de Zeehengelsport en speciaal voor jullie heb ik dan ook een pdfje met het complete artikel geplaatst onder het menu-item Publicaties. Zoek dat artikel even op, print het uit en gebruik het daarna als naslagwerk.

 

In de illustratie staat dus echt een super eenvoudig onderlijntje wat je zo in elkaar zet. We gaan voor klein, heel klein, dus de boel moet daarop aangepast zijn. Warteltjes, haakjes en dergelijke zijn klein, fijn, maar ook degelijk. Dat ik voor een hoofdlijn van 31/00 heb gekozen, komt omdat ik ook zo af en toe voor afstand wil gaan. Dan moet ik kracht kunnen zetten, dat moet die lijn kunnen hebben. Voor de hoofdlijn heb ik wel voor fluorocarbon gekozen. In de tekening heb ik de loodwartel en de wartel voor de verbinding met mijn lijn op mijn molenspoel met een knoopje vastgezet, maar in werkelijkheid heb ik die verbindingen vastgelijmd. Als ik lijm, blijft mijn fluorocarbon heel mooi recht. Als ik knoop, krult alles op. Weet ik, is mijn probleem. Daarom heb ik voor de aaslijnen bewust voor de Amnesia 2.7 kg gekozen. Die moet ik knopen en die Amnesia krult bij mij niet.

 

De warteltjes van de aaslijnen zitten tussen 2 Tronixpro Rubber Stops. Is een bewuste keuze! De boel is zo licht en ik ga ook voor kleine visjes, maar dat wil niet zeggen dat aan de andere kant ook altijd alleen maar kleine visjes zitten. Ik heb al diverse keren meegemaakt dat ik tijdens het peuteren een onwijs grote vis aan mijn tuigje kreeg. Die nog enigszins verschuifbare rubberen stoppertjes vangen dan de eerste klappen op waardoor ik ze meestal toch weet te landen. Na het onthaken, schuif ik dan alles weer netjes terug.

 

Three Hook Flapper Rig | Peuteren doe je zo!

Three Hook Flapper Rig | Peuteren doe je zo! Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

 

Pin It