Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Dit "gewichtige" weegschaaltje is een onderlijn die uitermate geschikt is om te gebruiken bij het geankerd vissen vanuit de kleine boot of vanaf een grote charterboot. Het standaard weegschaaltje, ook wel Wishbone Rig genoemd, is bedacht om met twee aaslijnen op de bodem te vissen. Meestal is de uitschuifbare afhouder, lees extended boom, dan vlakbij het lood gesitueerd zodat de beide aaslijnen voor zeker op de bodem liggen. Doel van deze gerichte manier van vissen, is om specifiek op platvis te vissen. Waarom weet ik niet, maar een dergelijke onderlijn met uitschuifbare afhouder, wordt vaker ingezet om gericht op tong te vissen dan op de andere platvissoorten zoals daar zijn de schar, schol en bot. Wil overigens niet zeggen, dat je die met deze Weighted Wishbone Rig niet kan vangen.

 

Weighted Wishbone Rig | Zeevisonderlijn waarmee je écht op de zeebodem blijft liggenDit "gewichtige" weegschaaltje wijkt op een tweetal onderdelen af van een standaard Wishbone Rig. Ten eerste is boven de uitschuifbare afhouder nog een extra afhouder geplaatst en ten tweede omdat er bovenaan de onderlijn een extra loodgewichtje is geplaatst. Dat extra loodgewichtje zorgt ervoor dat de gehele zeevisonderlijn op de bodem komt te liggen en aan de extra afhouder hangt een derde haak. Altijd 1 haak meer om kans te maken op vis. De uitschuifbare afhouder, vraag om een extended boom in de hengelsportzaak,  zal in de winkel misschien 20 cm lang zijn, maar als je beide uiteinden uit elkaar trekt, heb je al gauw een afhouder met een lengte van 40 cm! Perfect om aan iedere kant een aaslijn van ongeveer 19 cm te hangen. Zo weet je zeker dat beide haken elkaar nooit kunnen haken.

 

Weighted Wishbone Rig | Zeevisonderlijn waarmee je écht op de zeebodem blijft liggenAl eerder is aangegeven dat je met deze Weighted Wishbone Rig heel gericht op platvis kan vissen. Toch zie je hem zelden of nooit als men gericht op schar, bot of schol gaat vissen. Echter bij het gericht vissen op tong is de "normale" en ook deze Weighted Wishbone Rig meer regel dan uitzondering. Wil je hem daar ook voor gaan gebruiken, kies dan een haakgrootte waarmee een tong uit de voeten kan. Haakmaat 4 is perfect en haakmaat 6 kan, maar houd er dan rekening mee dat je ook veel [te] kleine tong zult vangen. Kijk niet op van een bijvangst in de vorm van een paling. Wij weten niet waarom, maar paling zit heel vaak op dezelfde locatie waar je tong kan verwachten.

 

Weighted Wishbone Rig | Zeevisonderlijn waarmee je écht op de zeebodem blijft liggen

Weighted Wishbone Rig | Zeevisonderlijn waarmee je écht op de zeebodem blijft liggen. Click on image to enlarge!

 

Bron: Sjaak Verhage / Zeehengelsport

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It