Advertenties

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Als er één vis is waar je echt van op aan kan in de zomermaanden, is het de makreel. Scomber scombrus op zijn latijns, maar dat terzijde. Als het broeierige weer eraan komt en de zeewatertemperatuur snel begint te stijgen, is er één vis die zich al heel snel aankondigt. En dat is de makreel. Hier in Nederland onderscheiden wij twee soorten, de horsmakreel en de overbekende Noordzee makreel. Die laatste is de soort waar menig zeevisser graag een dagje op vist. Een maaltje is gauw gevangen en gerookt is het een ware delicatesse. Tijdens het vissen op makreel is horsmakreel een geinige bijvangst, maar ook een soort die negen van de tien keer weer wordt terug gezet. Vraag me niet waarom, ik weet het echt niet, maar ik doe het ook. Het schijnt dat horsmakreel een wat minder vette vis is. En dat vet maakt die Noordzeemakreel nou juist zou lekker. Schijnt goed vet te zijn voor je goeie cholesterol.

 

Verenpaternoster | Dé onderlijn voor makreel.De makreel is familie van de tonijn en bonito. Twee sportvissen die in warme oorden een waar spektakel aan je hengel kunnen veroorzaken. 'Onze' makreel is weliswaar een stuk kleiner, maar bevist met het juiste materiaal, een licht spinhengeltje/-molentje en een klein verenpaternostertje, toch ook een sportvis pur sang. Makrelen hebben geen zwemblaas en kunnen zeer snel van een flinke diepte naar de bovenste waterlagen zwemmen om daar kleine bliek en andersoortige aasvisjes het leven zuur te maken. Grote scholen makreel zijn vanaf de kant of vanuit een bootje zeer goed waar te nemen. Zie je een enorme hoeveelheid meeuwen collectief de zee induiken, dan kan je er gif op innemen dat daar onder een enorme school makreel zwemt. Zowel de meeuwen als de makrelen zitten namelijk achter die bliek aan die in de bovenste waterlaag zwemmen. Hoe groter de groep meeuwen, hoe groter de school makrelen die daaronder zit. Zou je met een klein bootje of een wat grotere charterboot midden in zo'n school zitten, dan kan je er vanuit gaan dat je binnen no time tientallen makrelen vangt. Het maakt dan ook niet meer uit met wat je vist, tijdens zo'n orgie pakt de makreel alles. Zelfs kale haken.

 

Verenpaternoster | Dé onderlijn voor makreel!Makreel wordt meestal gevangen aan een verenpaternoster. Bijgevoegde illustratie geeft slechts een van de vele soorten verenpaternosters weer die je volgens mij in heel Nederland in een hengelsportwinkel kunt kopen. Die kant en klare verenpaternosters kosten een drol en drie knikkers. Echt voor één euro heb je vaak al een complete onderlijn voor de makreel. Vaak worden ze nog in setjes van vijf of tien verkocht. Bezuinig niet op je aankoop, want na een dag vissen, is er meestal niets meer over van zo'n verenpaternoster. Meestal hangen er vijf tot zes veertjes inclusief haken aan een dergelijke paternoster. Vis je met een dikke stevige hengel dan kan je zonder problemen met zo'n complete paternoster vissen. En met een beetje mazzel levert iedere ingooi je dan vijf tot zes makrelen op. Ga je echter voor de sport en durf je de uitdaging aan, dan zijn twee veertjes meer dan genoeg. Je knipt heel eenvoudig zo'n complete verenpaternoster in twee of drie stukken. Gebruik als loodgewicht dan ook eens een klein licht pilkertje. Je zal zien dat juist aan dat pilkertje de grootste exemplaren komen te hangen.

 

Misschien toch iets om over na te denken. Makreel is een betrekkelijk eenvoudig te bevissen vis vanuit je eigen kleine bootje of grote charterboot. Tref je een school makrelen, dan kan je in zeer korte tijd zeer veel makrelen vangen. En met zeer veel, bedoel ik echt zeer veel! Meer dan honderd makrelen is helemaal niet ondenkbaar. Wil je wat vis meenemen om te roken of om op de barbeque te leggen, dan moet je dat zeker doen. Echter, bedenk dan wel even hoeveel je er wilt roken of op de barbeque leggen. Al die honderd makrelen? Nee toch? Bepaal voor jezelf je quotum en neem een verantwoorde hoeveelheid mee en laat de rest weer lekker zwemmen. Heb jij je quotum bereikt en de makrelenschool is nog niet op, ga dan eens experimenteren. Het schijnt zo te zijn dat je onder een school makrelen, haai kunt aantreffen. Weliswaar niet zo groot, maar wel spannend. Gebruik eens een van je gevangen makrelen als aas en bied die makrelenflap nou eens op de bodem aan. Garanties kan ik niet geven, maar verrassingen zijn de lucht nog niet uit!

 

Verenpaternoster | Dé onderlijn voor makreel!

Verenpaternoster | Dé onderlijn voor makreel! Click on image to enlarge!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It