Herinner jij je Sunset Amnesia nog? Waarschijnlijk wel, maar Sunset Amnesia herinnert zich helemaal niets meer van jou. En dat is nou net de kracht van deze nylon lijn. Vergeten, alleen maar vergeten. Amnesia staat voor geheugenverlies. Over het algemeen zit niemand daar op te wachten, maar in de hengelsport is het een zegen. Echt waar! Probeer eens een beeld te vormen van je aaslijn op de bodem van de zee. De stroming giert aan alle kanten langs hem heen en met een beetje pech draait hij je aaslijn ook nog eens als een windmolen in de rondte. Dat kan lang goed gaan, maar op een gegeven moment gaat je aaslijn toch echt opkrullen. Neem van mij aan dat als een vis zo'n opgekruld stuk lijn in de buurt van jouw aas ziet, hij zich nog eens goed achter de oren krabt en waarschijnlijk niet overgaat tot die zo lang verwachte aanbeet. Geen vis én opgekrulde aaslijnen. Geen prettig vooruitzicht.

Gelukkig is er ooit iemand op het idee gekomen om een geheugenloze nylon vislijn te gaan ontwikkelen. Het resultaat is Sunset ?Amnesia? Echt een perfecte nylon lijn voor je aaslijnen. Zit de aaslijn vol met krullen dan hoef je alleen maar even je lijn tussen twee vingers door te halen en je aaslijn is weer recht en klaar voor gebruik. Dit alles zonder verlies aan trekkracht of wat voor schade dan ook. Geen kinken, kleine breukjes of scheurtjes. Helemaal niets. De aaslijn hangt er weer bij alsof er helemaal nooit wat gebeurt is. Echt super, konden we alles maar zo makkelijk gladstrijken. Zou een hoop rotzooi schelen, maar dat terzijde.

Sunset Amnesia is er in een viertal kleuren. Rood, zwart, groen/geel en transparant. De hoeveelheid kleur bepaald de stugheid van de lijn. Een transparante Amnesia lijn is heel soepel. De lichtgroene uitvoering is iets minder soepel en de rode Amnesia lijn is weer net iets stugger dan de lichtgroene uitvoering. De zwarte Amnesia lijn is het stugst. Is er weinig stroming kies dan voor een soepele lijn zodat je aas lekker aanlokkelijk wordt aangeboden. Naarmate de stroming toeneemt, kies dan, afhankelijk van de vissoort waar je op vist, voor een wat stuggere lijn. Waarom vissoort? Tong houd van rustig aangeboden aas. Veel tongvissers vissen dan ook met de zwarte Amnesia. Zeebaars daarentegen verkiest wat meer beweging in het aangeboden aas. Experimenteer hiermee.  Iedere kleur is verkrijgbaar in een enorme hoeveelheid verschillende diktes. Meestal aangegeven in trekkracht. Ze beginnen ergens bij een trekkracht van ongeveer drie en halve kilo en lopen dan op tot ver boven de dertien kilo. Voor iedere soort van sportvissen is wel een geschikte Amnesia lijn op de markt gezet. Denk hierbij niet alleen aan vissen op zee, maar ook aan het vissen op witvis, karper vissen en roofvis. Wij denken dan ook dat deze zo op het oog doodgewone Sunset Amnesia nylon lijn wereldwijd een van de meest gebruikte lijnen is voor aaslijnen.

Steeds lees je dat deze monofilament lijn gebruikt wordt voor de aaslijn. En dat klopt. Sunset Amnesia is niet echt geschikt als hoofdlijn om je molenspoel mee vol te spoelen. De lijn heeft namelijk ten op zichte van "conventionele" nylon lijnen veel rek. Soms kan rek een voordeel zijn, maar niet als die rek in je hoofdlijn zit. Stel je voor dat Amnesia nylon ongeveer 10% rek heeft en je vist ergens in Noorwegen op een diepte van 100 meter. Je voelt een aanbeet en slaat aan. Bedenk dan dat je eerst 10 meter rek uit de vislijn moet slaan alvorens de haak gezet kan worden. Neem van mij aan, dat lukt je niet. Ergens daar op die zeebodem zwiept je haak een klein stukje omhoog en de kans op een misser is dan dus erg groot. Nee, Sunset Amnesia moet je alleen gebruiken voor je aaslijnen en voor de rest nergens anders voor. De fabrikant weet dat ook en brengt deze lijnen dan ook in klosjes van hooguit 70 meter op de markt.

Sunset Amnesia | Een lijn waarover echt is nagedacht!

Sunset Amnesia | Een lijn waarover echt is nagedacht!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It