Het haakbledje of oogje bevindt zich op het einde van de steel van de haak en heeft als functie de vislijn aan de haak te kunnen verbinden. De grotere maten haken hebben altijd een oogje. Haakoogjes zijn ook beter geschikt voor gevlochten lijnen want een bledje kan bij het tegenhouden van de knoop de gevlochten lijn eerder beschadigen. Bij de allerkleinste vishaken kom je vaker een haakbledje tegen, een oogje zou naar verhouding ook te groot worden voor de allerkleinste haken.

Een bledje voorkomt dat de Bledknoop van de haaksteel af kan schuiven. Bij het bledje zit de knoop dus, voor het bledje langs, op de steel van de haak en bij haken met een oogje zit de knoop aan het oog of met lijn door het oog op de steel.

Bij haken met een oog bestaan er weer drie verschillen die weer alles te maken hebben met de aaspresentatie. Een naar binnen gebogen oog, een recht oog en een naar buiten gebogen oog. Voor de twee gebogen oog versies kan je dezelfde hengelsportknoop gebruiken als voor de haak met het bledje maar start je door de lijn door het oogje van de haak te halen. De meest voorkomende haak, die  met een recht oog zet je op de zelfde wijze vast als een wartel.

Tot slot. We kunnen dus gerust stellen dat er geen perfecte allround haak te bedenken of produceren is. Er zijn gewoonweg binnen de drie factoren: waarop gaan we vissen, welk formaat vis verwachten we en met wat voor aas gaan we vissen, teveel persoonlijke factoren die zorgen dat er bij de winkeliers rekken vol hangen. Gelukkig maar want als je dus niet weet welke haak je moet hebben, en deze drie factoren in het achterhoofd houdt, is er altijd wel een vishaak die geheel of bij benadering aan je wensen voldoet. Wij hopen in ieder geval dat deze informatie jou verder helpt bij de keuze voor de juiste vishaak.

Haak | Met een bledje of met een oogje?

Haak | Met een bledje of met een oogje?

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com

Pin It