Als de winter zijn intrede maakt en de temperatuur buiten zakt, zijn er veel van ons die het vissen even laten voor wat het is. Scheelt je een duur warmtepak, je krijgt geen kouwe klauwen en je bouwt weer een beetje krediet op in het gezinsleven. Je zou je molens een onderhoudsbeurt kunnen geven met de tips van Arthur van Tienen die je in Zeehengelsport nr. 344 kunt nalezen, maar je zou ook alvast wat onderlijntjes kunnen gaan knopen voor het aankomende seizoen. Want dat we uiteindelijk weer aan de waterkant gaan staan, weten we nu al, maar nu even niet. De tips die ik je nu wil meegeven, betreffen niet een specifieke onderlijn voor een bepaalde vis in een bepaald seizoen, maar meer tips die je altijd kunt toepassen bij het in elkaar zetten van een onderlijn. Laten we het maar "de basis" noemen.

De onderlijn | Een goede onderlijn laat zich bouwen als een puzzle.

Een veel gemaakte "fout" is, dat men ieder onderdeel van de onderlijn gelijk op de juiste plek wil maken, in elkaar zetten en uiteindelijk vast wil zetten. Met als resultaat dat net niet alles lijkt te kloppen of uitkomt. Al helemaal niet als de bedoelde onderlijn voor het surfcasten bedoeld was en de haken net niet bij de clips komen of nog erger, los bungelen bij de clips. Vergeet dat gelijk vast zetten nou eens voor nu en altijd en ga eens denken alsof je met een puzzel of nog heftiger, het bouwen van een huis bezig bent. Stukje voor stukje bouw je iets op tot uiteindelijk alle stukjes/onderdelen op hun plaats liggen/staan en het een geheel vormt. Als je goed naar de puzzel kijkt, zie je dat alles klopt en met het opleveren van huizen is er soms nog wel eens iets te klagen, maar over het algemeen klopt het wel.

De onderlijn | Gebruik kwalitatief goede lijnen!

Voor de hoofdlijn van mijn onderlijn gebruik ik altijd een soort van shockleader. Een shockleader is zoals de naam al een beetje aangeeft, de lijn die de klap (shock) van de inworp opvangt. Veel zeevissers zetten een dergelijke shockleader tussen de hoofdlijn van de molen en hun onderlijn. Ik gebruik een dergelijke shockleader als hoofdlijn voor mijn onderlijn omdat ze gewoon onwijs sterk zijn en een klein beetje rek hebben. Vooral dat laatste is belangrijk om de klap van de inworp op te vangen. Voor mijn shockleader gebruik ik een Cinnetic Mimetic fluorocarbon lijn. Is de onderlijn niet echt bedoeld voor het casten, dan is 50/00 ruim voldoende. Ga ik geweld toepassen tijdens de inworp, dan gebruik ik al gauw 60/00 of zelfs 70/00.

De onderlijn | Begin met de loodclip. De Hanging Snap swivel van Tronixpro is een aanrader!

Als eerste bevestig ik een, zoals Tronixpro dat zo mooi noemt, een Hanging Snap swivel. Pin je hier nou niet op vast want Tronixpro is niet de enige die ze verkoopt, maar ik heb toevallig die gebruikt. Wie mij kent, weet dat ik al mijn aaslijnen en haken vast zet met de Uniknoop. Deze is sterk, eenvoudig en bij de haak staat het uiteinde van de lijn altijd omhoog en dient hij als aasstopper. Vrij recent een bijgewerkte versie van deze knoop op de site gezet, zoek hem even op, een echte aanrader.

De onderlijn | Aaslijnen gemaakt met Turkana Fishing Wakasu coated fluorocarbon zijn toppers!

Als de loodclip, dat is de Nederlandse naam van die clip, erop zit, ga ik mijn aaslijnen knopen. Veel zeevissers gebruiken tegenwoordig een fluorocarbon lijn. Deze beoogt onzichtbaar te zijn onderwater en is dus door vissen niet waar te nemen. Klopt, maar het is ook een verdomd lastig te knopen lijn die op de een of andere manier altijd gaat krullen. Tenminste bij mij! Anderen hebben daar minder last van en ik weet ook wel wat ik fout doe, maar zelfs als ik alles goed doe, gaat hij krullen. Hoe je het wend of keert, een fluorocarbon lijn gaat bij mij, maar ook bij heel veel anderen, altijd (weer) krullen en daar ben ik geen liefhebber van. Tot voor kort was ik dan ook geen fan van fluorocarbon lijnen, tot ik een rolletje Turkana Wakasu coated fluorocarbon in handen kreeg. Deze lijn heeft net als de Amnesia lijnen geen geheugen. Is hij een beetje gekruld, dan haal je hem even tussen twee vingers door en hij hangt weer recht. Alles vergeten! 20/00 tot 22/00 is mans zat. De achterliggende gedachte bij deze onderlijn is bot, wijting en scholenbaars.

De onderlijn | Probeer eens een Vercelli Kantuki Umi Tanago haak. Hij zal je verbazen!

Aan de aaslijn bevestig ik een Vercelli Kantuki Umi Tanago size 1 misschien 2. Voorheen te koop onder de merknaam Asari, maar tegenwoordig dus Vercelli. Blijft lang vlijmscherp en een aanbeet resulteert over het algemeen gelijk in een hanger. Op de aaslijn doe ik, in dit geval, een subtiel klein 3 mm licht weerkaatsend kraaltje. Achterliggende gedachte is dat als de zon er een klein beetje licht op los laat het als een flikkerende schub van een klein visje wordt gezien. Iets wat prikkelt, irriteert en uitlokt tot een aanbeet. De keuze van kraaltjes wel of niet laat ik geheel aan jou over. Ikzelf geloof er in, maar niet overal en zeker niet bij alle vissoorten die in onze zoute wateren rond zwemmen. Ik weet uit ervaring dat het bij bot, wijting en zeebaars werkt. En in Denemarken en Noorwegen bij schol. Maar er zijn ook zat vissoorten waar ik (nog) niet heb kunnen merken dat zij getriggerd worden door een kraal. Om de aaslijn af te ronden, bind ik er nog een klein subtiel Tronixpro Rolling swiveltje size 14 aan.

De onderlijn | De puzzelstukjes zitten bijna allemaal op de hoofdlijn.

Als de aaslijnen klaar zijn, is het zaak om de puzzel compleet te maken. Met andere woorden, alle onderdelen in de juiste volgorde op de hoofdlijn van je onderlijn zetten. Ter informatie, ik ga mijn aaslijnen vastzetten met crimps en tussen de crimps zet ik 4 kraaltjes. Dit is de meest gangbare manier om een onderlijn in elkaar te zetten. Later komt de gelijmde onderlijn ook aan bod.

De onderlijn | Crimps of sleeves zet je vast met een crimptang.

Crimps, ook wel sleeves genoemd, zijn holle pijpjes waar je lijn doorheen gehaald kan worden. Als je die op de juiste plaats vastknijpt met een crimptang, kan je iedere aaslijn daar zetten waar jij ze wilt. Op de milimeter nauwkeurig. Crimps moet je altijd precies in het midden, zie de foto, vastknijpen, anders loop je een risico met lijnbreuk. Wees hier alert op. Het positioneren en vastzetten van de aaslijnen doe je pas nadat alle onderdelen op de hoofdlijn van de onderlijn zitten.

De onderlijn | Fixeer je onderlijn met een vuilniszakafsluiter!

Als allerlaatste zet ik er nog een wartel op waarmee ik de onderlijn aan de hoofdlijn van de molen kan bevestigen. Sommige doen dit met een lus, maar ik prefereer hier een wartel. Waarom? Een wartel kan veel meer kracht hebben. Met een vuilniszaksluiter maak ik van een "lange" onderlijn een mooie opgerolde onderlijn die ik in een herafsluitbaar zakje kan doen. Ik doe er ook altijd een papiertje bij waarop ik heb geschreven hoe dik de hoofdlijn is, welk gewicht de aaslijn kan hebben en welke haak ik heb gebruikt.

De onderlijn | Knijp de crimps of sleeves alleen in het midden aan!

Al met al een vrij eenvoudige onderlijn die ik, en dat wil ik best wel verklappen, bijna altijd gebruik. Als de grote zeebaars er (nog) niet zit, is deze voor alle vissoorten bruikbaar. Is de kans op zeebaars of misschien wel gul aanwezig, dan ga ik voor alles iets zwaarder en groter. Tijdens wijtinginvasies zie je mij ook deze lijn gebruiken, maar dan zijn mijn aaslijnen rood. Kortom er zijn best wel varianten op te bedenken, maar het principe van knopen, onderdeel voor onderdeel blijft hetzelfde. Alles eerst voorbereiden en dan de finishing touch.

Als je alles een beetje gevolgd hebt, zou jouw onderlijn er als in de illustratie uit kunnen zien. Het gaat in deze niet zo zeer om de details in de onderlijn, maar meer hoe je stap voor stap een onderlijn kunt opzetten. Hierboven is de basis uitgelegd. Met die basis is het mogelijk om elke onderlijn die je ergens gezien hebt en graag wilt inzetten, na te maken.

Three Hook Flapper Rig | Zo zou je onderlijn er uit kunnen zien als je de uitleg hierboven hebt gevolgd.

Three Hook Flapper Rig | Zo zou je onderlijn er uit kunnen zien als je de uitleg hierboven hebt gevolgd.

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It