Volledig rond, iets verbogen of geknikt het maakt de keuze voor de juiste haak er niet makkelijker op. Er zijn vele haakbocht soorten verkrijgbaar waarbij de karpervissers, witvissers, roofvissers en zeevissers elk hun eigen voorkeuren hebben, en het aanbod in de markt voorziet daar ruimschoots in. De twee meest voorkomende soorten bochten in de haak zijn de perfect ronde bocht en de geknikte haakbocht. Elk nadeel heb zijn voordeel zou Johan zeggen en ook hier gaat dat op. Toch kan het geen kwaad om er iets meer van te weten.

Voor het minuscule aas als maden, casters geldt dat een perfect ronde bocht beter is i.v.m. beschadiging van het aas terwijl een geknikte haakbocht zich eerder beter zet in de vissenbek. Een perfect ronde bocht kom je heel veel tegen bij platvis en palinghaken waarvan je wilt dat de wormen, pieren of zagers niet te snel leeglopen door beschadiging. De geknikte bocht kom je heel veel tegen bij karperhaken. Veel wordt in die hengelsportdiscipline het aas los van de haak aangeboden als pop-up of D-rig en daarbij verliest de haak de functie van aas presenteren. De haak bocht kan zich dan primair richten op het haken en daarbij blijft bij een karper een geknikte haakbocht beter zitten dan een perfect ronde.

De haakbocht is ook het punt waarop je de kwaliteit van een vishaak kunt testen. Niet thuis bij moeders doen maar even de haakpunt op een stuk hardhout zetten en druk uitoefenen op de steel om te zien hoe de haakbocht zich houd. Als hij uitbuigt en niet 100% terugveert om exact zijn originele vorm te behouden, komt hij niet in mijn viskist. Er moet wel enige souplesse in de bocht zitten want een bocht die geheel niet buigt, breekt eerder.

De haakbocht | Iets gebogen of...?

De haakbocht | Iets gebogen of...?

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It