Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel mag de zeepier het spits afbijten. De zeepier is in de zeevisserij de bekendste en meest gebruikte aassoort. Hij is over het algemeen goed verkrijgbaar en allround inzetbaar aangezien vrijwel alle vissoorten in onze wateren er mee te vangen zijn.

Zeepier | Hét nr. 1 zeeaas voor de zeevisser!

Zeepier | Hét nr. 1 zeeaas voor de zeevisser!

Echte leeglopers

Deze borstelworm, aan de onderkant van de worm zitten rijen met ‘borsteltjes’ waarmee hij zuurstof opneemt, wordt zo’n 12 tot 14 centimeter lang, heeft een zacht, lederachtig vel en is rood- of zwartgekleurd. De zeepier beschikt over veel lichaamsvocht in de vorm van een sterk jodiumhoudende vloeistof. Prik je de pier verkeerd op de haak, dan zal deze snel leeglopen – vandaar dat ze ook wel ‘leeglopers’ worden genoemd – en niet meer interessant zijn voor de vis. Die heeft immers geen trek in een leeg velletje waar geen geurstoffen meer in zitten. Dat is ook de reden dat je het aas aan de haak regelmatig, zo om de twintig minuten, moet verversen als je met zeepieren vist.

Zeepier | Gebruik een aasnaald om hem op de haak te zetten!

Zeepier | Gebruik een aasnaald om hem op de haak te zetten!

Montage

Om de zeepier goed op de haak te monteren, kun je – net als bij andere aassoorten – het beste gebruik maken van een aasnaald. Deze heeft aan de voorkant een zeer scherpe punt, terwijl hij aan de achterkant hol is. De punt prik je door de dikke kant van de worm, waar zijn ‘mond’ zit, waarna je de pier in zijn geheel over de naald rijgt. Vervolgens zet je de holle kant op de haakpunt en schuif je de pier in zijn geheel over de haak heen. Vaak worden er meerdere pieren op de haak geregen, vooral als er op gul wordt gevist. Het aas wordt dan steeds verder doorgeschoven over de lijn, zodat er een flink grote hap ontstaat die aantrekkelijk is voor grotere vissen – het is niet voor niets dat grote, dikke, zwarte zeepieren favoriet zijn voor het vissen op gul.

Zeepier | Zelf steken? Controleer altijd vooraf of dat mag en of je een vergunning moet aanvragen!

Zeepier | Zelf steken? Controleer altijd vooraf of dat mag en of je een vergunning moet aanvragen!

Spitten

Zeepieren kun je in de hengelsportzaak kopen, maar desgewenst ook zelf spitten. Dit doe je bij laagwater in de daarvoor aangewezen spitgebieden. Hier heb je wel de VISpas, ZeeVISpas of een wormenspitvergunning voor nodig. Zoek naar ‘pierenhoopjes’ op het drooggevallen slik en steek hier je riek – met een schep loop je meer risico om de pieren te beschadigen, waardoor ze hun lichaamsvocht verliezen – de grond in. Houd er wel rekening mee dat dit best een zwaar klusje is. Zeeklei is niet te vergelijken met een hoopje zand en schep je niet zomaar even snel om.

Zeepier | Bewaar je het beste in krantenpapier op een koele plaats.

Zeepier | Bewaar je het beste in krantenpapier op een koele plaats.

Bewaren

Net zoals bij veel andere aassoorten, is het best lastig om zeepieren te bewaren. Hoge temperaturen en vorst zijn bijvoorbeeld funest, dus een koelbox of -tas is essentieel. Je kunt pieren bewaren met turf tussen oude en licht vochtige kranten in de koelkast, of met een zuurstofpompje in ruim koud zeewater. In de koelkast gaan ze op deze manier een paar dagen mee; in het water, mits goed verzorgd, een paar weken. Soms lukt het om de levensduur van de pieren nog wat extra te rekken door enkele keren per dag de dode pieren te verwijderen en ze in ‘nieuwe’ oude kranten te verpakken.

Zeepier | Gezout en ingevroren nog steeds een top aas.

Zeepier | Gezout en ingevroren nog steeds een top aas.

Zout en diepgevroren

Voor de echt lange termijn houdbaarheid, komen zout en de diepvries van pas. Zeepieren die je overhoudt na een dagje zeevissen spreid je gelijkmatig uit over een flinke laag kranten, waarna je er flink wat keukenzout overheen strooit. Na een paar uur zijn de pieren al hun vocht verloren en iets kleiner en een stuk taaier geworden. Doe ze in een plastic zak samen met nog een beetje schoon zout. Bind de zak goed dicht en bewaar deze op een koele plaats. Zo blijven ze maandenlang goed en heb je altijd aas bij de hand. De geur van deze pieren is vooral bij de schar erg in trek, maar ook bot, wijting en gul zijn hier niet vies van!

Zeepier | De grootste fan van een zeepier is bij uitstek de bot. Een echt liefhebber!

Zeepier | De grootste fan van een zeepier is bij uitstek de bot. Een echt liefhebber!

 

Bron: Hét Visblad

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It