Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel zetten wij de zager voor het voetlicht. De zager is na de zeepier waarschijnlijk het meest gebruikte aas in de zeevisserij. Zagers zijn vergeleken met zeepieren een stuk steviger, vandaar dat ze vaak worden gebruikt voor het vissen met de dobber op vissoorten in de bovenste waterlagen.

Zager | Na de zeepier mogelijk het meest gebruikte aas door de zeevisser.

Zager | Na de zeepier mogelijk het meest gebruikte aas door de zeevisser.

Een bijtgraag 'mannetje' 

Net zoals de zeepier, is de zager een borstelworm. Zagers zijn wormen met een lederachtige huid en een vlezig, afgeplat lichaam. Daardoor blijven ze een stuk beter op de haak zitten dan zeepieren. De zager kan in lengte variëren van 6 tot 35 centimeter en is oranje/rood tot grijs/donkerbruin van kleur. Aan beide zijden heeft hij kleine ‘pootjes’, vandaar ook de bijnaam zeeduizendpoot. Op hun kop zitten twee flinke kaken waarmee ze venijnig kunnen bijten. Pas dus op als je de wat grotere exemplaren van deze roofworm op de haak prikt. Je kunt er ook voor kiezen om de kop er eerst met een [fileer]mes af te snijden voordat je dit doet. Bijkomend voordeel hiervan is dat de lichaamssappen en geurstoffen die zo vrijkomen weer vis aantrekken.

Zager | Een bijtgraag 'mannetje'. Voorzichtig vastpakken!

Zager | Een bijtgraag 'mannetje'. Voorzichtig vastpakken!

Kweek en steek

Zagers zijn er in de steek- en kweekvariant. De steekzager komt uit de natuur, de kweekzager is, zoals de naam al aangeeft, gekweekt [en dus ruimschoots beschikbaar en altijd voorradig]. De steekzager – voor het steken gelden dezelfde voorwaarden als bij het spitten van zeepieren – is doorgaans wat steviger, groter en agressiever dan de kweekzager. De grote exemplaren zijn een prima aas voor grote bot. Wedstrijdvissers hebben vaak liever de kleinere steekzagertjes die vanwege hun geur de vis eerder zou verleiden om toe te happen. Grote steekzagers zijn zo hier en daar wel in de hengelsportwinkel verkrijgbaar, maar kleine steekzagers vrijwel nooit. Deze zijn namelijk moeilijk houdbaar. Let er bij het zelf steken van zagers op dat de groene exemplaren ook erg slecht houdbaar zijn.

Zager | Kweekzagers komen altijd bij Topsy Baits vandaan.

Zager | Kweekzagers komen altijd bij Topsy Baits vandaan.

Bewaren

Zagers kun je onder de juiste omstandigheden [koud en vers zeewater, luchtpompje, schemerdonker, laagje schelpen en regelmatig bijvoeren] meerdere weken goed houden. Maar om ermee te vissen, moeten zagers juist niet kakelvers zijn. Enkele dagen tevoren kun je ze het beste koel en verpakt in krantenpapier met wat zeeturf bewaren. Niet in tuinturf, de lage zuurgraad hiervan is dodelijk voor de zagers! Zorg dat er voldoende zeeturf in de kranten zit, want de zagers stikken als ze elkaar direct raken. Verwijder minstens één keer per dag de dode exemplaren en verpak de rest in een ‘nieuwe’ oude krant. Door de zagers zo te bewaren worden ze wat harder, mooi rood van kleur en blijven beter op de haak zitten. Op deze manier kun je ze in de koelkast nog twee tot drie dagen bewaren. Overigens moet je oude zagers die stinken zeker niet weggooien: Dit is een perfect aas voor de tong!

Zager | Zelf spitten is zwaar werk. Bewaar ze dan ook op de juiste manier.

Zager | Zelf spitten is zwaar werk. Bewaar ze dan ook op de juiste manier.

Geheel of deels

Zagers zijn een vrij allround zeevisaas waarmee je bijna alle vissoorten die in ons kustwater voorkomen, kunt vangen. De bevestiging op de haak maakt daarbij wel verschil als je het op een bepaalde vis hebt voorzien. Platvis, zoals tong en schol, wordt bijvoorbeeld sterk aangetrokken door zagers die in de gehele lengte over onze haak en lijn zijn geregen. Bij het vissen op zeebaars in de zomermaanden, al dan niet met de dobber, is het echter juist belangrijk dat de zager flink beweegt. Daarom prikken we de zager dan alleen door de kop, zodat het achterlijf mooi vrij hangt.

Zager | De haak lekker vol of gaan we voor een klein stukje?

Zager | De haak lekker vol of gaan we voor een klein stukje?

 

Bron: Hét Visblad

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It