Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep. Deze keer doen we het "witje". Het "witje" ook wel de bleekscheet onder de zagers genoemd, is van alle zagersoorten doorgaans het minst bekend. En ook het minst gemakkelijk verkrijgbaar. Dit kleine zandzagertje dankt zijn naam aan zijn witte, parelmoerachtige kleur.

Witje | Het 'bleke' zagertje.

Witje | Het 'bleke' zagertje.

Niet makkelijk te verkrijgen

Het witje is een klein type zager met een witte, parelmoer of een ietwat geel/grijzige tint. Deze zandzagertjes hebben net als hun familieleden aan beide kanten kleine pootjes. Ze zijn gemiddeld zo tussen de 5 en 9 centimeter groot, maar er worden ook wel eens exemplaren van rond de 15 centimeter aangetroffen. Witjes zijn niet alleen relatief klein, maar ook vrij teer. Je kunt ze alleen met de grootst mogelijke zorg in leven houden, anders zijn ze binnen een mum van tijd het hoekje om. Dat is ook de reden dat ze, in tegenstelling tot zeepieren en zagers, haast nauwelijks in hengelsportwinkels verkrijgbaar zijn.

Witje | Alleen met de grootst mogelijke zorg in leven te houden.

Witje | Alleen met de grootst mogelijke zorg in leven te houden.

Platvis, zeebaars en geep

Steek je zelf je pieren en/of zagers, dan kom je vaak ook witjes tegen. Je moet daarbij wel scherp en alert zijn, want dit stevige wriemelende zandzagertje is vaak ook in een vloek en een zucht weer in het slik verdwenen. Het is zeker de moeite waard om ze toch snel op te scheppen, want witjes zijn door hun verleidelijke gekronkel een van de betere aassoorten voor het vissen op platvis zoals tong en schol. Ook de zeebaars weet het witje wel te waarderen en met de haak door de kop geprikt en aan een wapperlijn aangeboden, is dit een topper voor de geep.

Witje | Steek je zelf je pieren en of zagers, dan kom je ook vaak witjes tegen.

Witje | Steek je zelf je pieren en of zagers, dan kom je ook vaak witjes tegen.

Conserveren

Met reden schrijven we hier het wat hoogdravende conserveren, want het is praktisch onmogelijk om witjes te bewaren. Het zijn bijzonder tere beestjes die niet lang houdbaar zijn. Zou je ze bijvoorbeeld in een krant met turf of iets dergelijks bewaren, dan zijn ze binnen enkele uren dood. In helder en koel zeewater willen witjes het nog wel een sessie uithouden. Houd het bakje met daarin het aas in de schaduw en ververs regelmatig het water. Het is van groot belang dat dit schoon blijft. Als je je vingers in het bakje steekt, mag hier dan ook absoluut geen turf of iets anders meer aan zitten. Anders is het water zo vuil en de witjes binnen de kortste keren dood.

Witje | Zelfs tijdens het vissen, kan een goede verzorging geen kwaad.

Witje | Zelfs tijdens het vissen, kan een goede verzorging geen kwaad.

 

Bron: Hét Visblad

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It