Advertenties

Advertenties

Advertenties

Herinner jij je Sunset Amnesia nog? Waarschijnlijk wel, maar Sunset Amnesia herinnert zich helemaal niets meer van jou. En dat is nou net de kracht van deze nylon lijn. Vergeten, alleen maar vergeten. Amnesia staat voor geheugenverlies. Over het algemeen zit niemand daar op te wachten, maar in de hengelsport is het een zegen. Echt waar!
 
In de Noordzee met haar krachtige getijdenstromen is ankerlood met stevige vaste ankers dikwijls een noodzaak. Onderlijnen en aas dienen immers verankerd op de zeebodem te worden gepresenteerd. Vliegt de lijn met een sneltreinvaart over de zeebodem, dan raken de haaklijnen vaak verward en is het vangen van een vis minimaal.
 
Ook binnen de hengelsport staat de wetenschap niet stil en je mag gerust stellen dat de kwaliteit van nylon vislijnen, maar ook die van Dyneema, gevlochten vislijnen, in de loop der tijd continue is verbeterd. Ondanks al deze verbeteringen ontkom je er echter niet aan om ook deze "vernieuwde" vislijnen na verloop van tijd te vervangen.
 
Wie regelmatig de wat informatievere internetsites voor wat betreft de hengelsport bezoekt, zal het zeker opvallen dat vandaag de dag het "dropshotten" helemaal in is. Moet er zo tussen neus en lippen wel even aan toevoegen dat deze "dropshotters" het over het algemeen op het "zoete" doen. Wat niet wil zeggen, dat onze zoute broeders en zusters het niet doen, maar hun belevenissen worden op de een of andere manier wat minder vaak belicht in de media. Komt waarschijnlijk omdat wij zeevissers nou eenmaal van huis uit gewoon bescheiden mensen zijn. Toch?
 
Dat de zeebaars de meest spectaculaire sportvis is van het Nederlandse kustwater, is algemeen bekend. En gezien de gesloten tijd voor bepaalde zoetwater roofvissen én het kunstaasverbod dat tot de laatste zaterdag van mei van kracht is, heb je nu dus écht geen excuus meer om de komende maand niet  zelf een poging te wagen om zeebaars te verschalken! Bovendien zijn er voldoende parallellen te trekken tussen de roofvissen van het zoete water en de zeebaars, waaronder bijvoorbeeld de te gebruiken materialen.
 
De test van een zeebaarsset van Daiwa verliep niet helemaal zoals gepland. De hengel en molen kwamen in september beschikbaar en aangezien langs onze kust juist zo aan het eind van ons seizoen de grootste baarzen worden gevangen, gingen we er vanuit dat onze fieldtesters het materiaal flink aan de tand zou kunnen gaan voelen tijdens de actieve baarsvisserij met kunstaas. Maar dat was buiten de weersomstandigheden gerekend...
 
Hoe vaak het mij al niet is overkomen, weet ik niet, maar ik weet zeker dat ik grotere vissen heb verspeeld, dan dat ik tot dusver heb weten te landen. Enkel en alleen omdat ik op dat moment met de verkeerde onderlijn stond te vissen. Sta ik lekker te makrelen met een 2-haaks verenpaternoster.  Besluit ik na de aanbeet eens niet op te halen, maar hem te laten zakken naar de bodem onder zo'n school makrelen moet toch de vis zwemmen die de makreel op zijn menukaart heeft staan? Klopt, en ook nu! Ik krijg een enorme aanbeet en mijn hengel kromt zich tot in het handvat. De strijd kan beginnen en ik ben er klaar voor. Mooi niet dus! Floep, mijn hengel veert recht en de rust is wedergekeerd. Eenmaal binnen gedraaid, vind ik nog een klein stukje makreel op de haak, de rest is weg. Conclusie: het idee was spannend, maar de onderlijn en aasaanbieding volledig ongeschikt.
 
Surfcasters worden niet geboren, maar zijn mensen zoals jij en ik die graag verder dan ver willen gooien. Om grote afstanden te overbruggen, bedenken zij allerlei truckjes voor het ultieme doel. Ver, heel ver! 'Big' Danny Moeskops uit België kan je er alles over vertellen. Tik zijn naam maar eens in op Google of bekijk wat recente exemplaren van 'ons' blad de Zeehengelsport. De commercie is daar handig op ingesprongen en is met de surfcasters gaan meedenken. Het grote probleem bij krachtige worpen is namelijk dat jouw zee-aas, bijvoorbeeld zeepier, zager en mesheft, niet goed met die krachten kan omgaan. Het schuift, verfrummelt of vliegt van de haak. 'Clippen' bleek de oplossing! Met andere woorden, stel je aas veilig door het te fixeren voordat je het in het water gooit.
 
Over het algemeen zet ik op deze site een onderlijn neer 'as-it-is'. Met andere woorden: zoals hij is als je hem uit de verpakking haalt. In het geval van de Alpha Bait Clip leek het mij leuk om ook eens te laten zien hoe die Alpha Bait Clip in de praktijk werkt. Of in de toekomst 'in de praktijk' een vast onderdeel van presenteren wordt, is nu nog niet bekend, maar ik denk er wel over na.
 
Zeevissen vanaf de kant met kunstaas is een prachtige zomervisserij. Toch wagen maar betrekkelijk weinig roofvissers, en dan met name de kunstaasvissers, van het zoete water zich hieraan. 'Waar', 'hoe' en 'wanneer' zijn vragen die voor velen een te hoge drempel opwerpen. Helemaal niet nodig, want ook jij kunt deze zomer je eerste zoute rover met kunstaas vangen. Kunstaasvissers, zowel op het zoete als het zoute, willen in eerste instantie simpelweg actie! 
 
Het Breakaway impact shield is niet nieuw. Ja, wel als je het net gekocht hebt natuurlijk! Maar niet als noviteit binnen de zeevissport. Jaren geleden, toen het surfcasten net een beetje op kwam, introduceerde Breakaway Tackle uit Engeland het zogenoemde 'Breakaway' impact shield. Dat Breakaway van de 'bedenker' is altijd aan de naam 'impact shield' blijven hangen, terwijl dat bij andere artikelen uit hun assortiment niet het geval is. Maar dat terzijde.
 
Waarschijnlijk herken je dit wel. Lekker een dagje gevist en dan thuis die bende opruimen. Molens afspoelen onder lauw water, hengels afspoelen en schoonmaken, het zand van je waadpak afborstelen en dan ook nog even je onderlijnen nalopen. Misschien moeten er nieuwe haken op of hangen er nog restanten zeepier of zager aan. Kortom wil je weer vissen dan moet in ieder geval alles weer op en top zijn. Kan net het verschil zijn tussen vangen en niet vangen.
 
Het haakbledje of oogje bevindt zich op het einde van de steel van de haak en heeft als functie de vislijn aan de haak te kunnen verbinden. De grotere maten haken hebben altijd een oogje. Haakoogjes zijn ook beter geschikt voor gevlochten lijnen want een bledje kan bij het tegenhouden van de knoop de gevlochten lijn eerder beschadigen. Bij de allerkleinste vishaken kom je vaker een haakbledje tegen, een oogje zou naar verhouding ook te groot worden voor de aller kleinste haken.
 
Als je dan tot de gelukkige behoort van een leuke vangst wil je die niet verspelen doordat de haak uitbuigt of erger..., breekt. Gelet op de haaksterkte zijn er twee mogelijkheden. Een haak met een ronde steel en de haak met een steel die afgevlakt is, enigszins geplet. Afgevlakt is sterker maar zal ook eerder breken bij overbelasting dus in deze factor moet ook zeker de slipafstelling van de molen of reel genoemd worden. De sterkte van een haak wordt voornamelijk bepaald door de wijze waarop deze geproduceerd wordt en uit welke staal of legering van staal soorten. Carbonsteel en Titanium zijn tot de verbeelding sprekende termen die veel op verpakkingen gebruikt worden.
 
Bij de allerkleinste, bijvoorbeeld voor witvis, haakjes heeft een langere steel het voordeel dat je hem beter kunt vasthouden tijdens het onthaken. Ook wordt het knopen van een haakje aan de vislijn wat makkelijker dan bij een kortere haaksteel. Een kortere steel heeft het voordeel dat de haak makkelijker in een vissenbek kan dringen. Dat laatste tref je vaak aan bij karperhaken in combinatie met een gebogen punt voor maximale hakingskans.
 
Volledig rond, iets verbogen of geknikt het maakt de keuze voor de juiste haak er niet makkelijker op. Er zijn vele haakbocht soorten verkrijgbaar waarbij de karpervissers, witvissers, roofvissers en zeevissers elk hun eigen voorkeuren hebben, en het aanbod in de markt voorziet daar ruimschoots in. De twee meest voorkomende soorten bochten in de haak zijn de perfect ronde bocht en de geknikte haakbocht. Elk nadeel heb zijn voordeel zou Johan zeggen en ook hier gaat dat op. Toch kan het geen kwaad om er iets meer van te weten.
 
Letterlijk het aller belangrijkste puntje van de haak: De Punt. Deze moet vlijmscherp zijn en vooral…... blijven!  Tegenwoordig met de huidige generatie chemisch en laser geslepen haakpunten geen enkel probleem meer, zelfs na talloze keren onthaken: super scherp! Belangrijk voor de haak is de lengte van de haakpunt in relatie tot de lengte van de haaksteel. Een voordeel van een langere haakpunt ten opzichte van een kortere is dat deze eerder goed blijft zitten in de vissenbek, een nadeel kan zijn dat de punt te veel opvalt in verband met de aas presentatie, en daarmee de vis afschrikt. Een meer naar binnen gebogen haakpunt blijft beter in een vissenbek zitten als een rechte haakpunt maar haakt zich ook minder makkelijk.
 
Een vishaak met een weerhaakje op de punt blijft beter in een vissenbek zitten. Zonder een weerhaakje dringt een vishaak echter veel makkelijker de vissenbek binnen, maar blijft daar dan als de vis eenmaal gehaakt is veel slechter zitten. Geen enkele sportvisser is er natuurlijk op uit om vis onnodig te beschadigen. Is een weerhaakje dus noodzakelijk? Ja, meestal wel! Maar probeer indien mogelijk die weerhaak zo klein mogelijk te houden. Je kan natuurlijk ook met een tangetje de weerhaak plat of platter knijpen, mocht deze overbodig zijn of onnodig beschadigend werken.
 
Het eerste criterium dat bepalend is voor de haakgrootte is de keuze “waarop gaan we vissen”. Het spreekt voor zich dat karpervissers en witvissers niet dezelfde haken prefereren als roofvissers en zeevissers. Vishaakfabrikanten hanteren elk hun eigen aanduidingen op de verpakking voor vissoort en haakgrootte en dat zijn dus de eerste indicaties. Haakgrootte vergelijken van verschillende merken onderling haalt niets uit. Een haakje maat 10 van merk X kan exact even groot zijn als haakje maat 14 van merk Y.
 
Hoe kies je voor de juiste vishaak. In de hengelsport zijn er maar twee elementen zonder welke je niet zou kunnen vissen. De eerste is de vislijn en de tweede de haak. Ook niet voor niets dat deze twee-eenheid in menig survivalpakket voorkomt. Zelfs met een wilgentak zou je met deze twee nog kunnen vissen maar zodra er een ontbreekt…...? Ook niet voor niets dat deze twee items in zoveel soorten, maten en uitvoeringen verkrijgbaar zijn en op deze pagina gaan we wat dieper in op “waarmee rekening te houden bij de keuze voor de juiste vishaak”. Geen vishaak is hetzelfde en hier treft u de 6 haakonderdelen aan waarmee ze allemaal van elkaar verschillen: