Advertenties

Advertenties

Advertenties

Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel willen wij u graag de grote broer van de zeepier voorstellen. Namelijk de Franse tap. De Franse tap is de grote broer van de zeepier. Deze megapier uit dezelfde familie kan namelijk wel zo’n 35 centimeter lang worden. Het sterke geurspoor dat de stevige tap afgeeft, maakt hem bijzonder geschikt als zeevisaas.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep. Deze keer doen we het "witje". Het "witje" ook wel de bleekscheet onder de zagers genoemd, is van alle zagersoorten doorgaans het minst bekend. En ook het minst gemakkelijk verkrijgbaar. Dit kleine zandzagertje dankt zijn naam aan zijn witte, parelmoerachtige kleur.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel komen de slikzagers aan bod. De slikzager maakt ook deel uit van de familie van de ons bekende zagers. Dit hele kleine en bijzonder beweeglijke zagertje komt doorgaans uit Frankrijk en is met name bij wedstrijdvissers ontzettend populair.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel zetten wij de zager voor het voetlicht. De zager is na de zeepier waarschijnlijk het meest gebruikte aas in de zeevisserij. Zagers zijn vergeleken met zeepieren een stuk steviger, vandaar dat ze vaak worden gebruikt voor het vissen met de dobber op vissoorten in de bovenste waterlagen.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel mag de zeepier het spits afbijten. De zeepier is in de zeevisserij de bekendste en meest gebruikte aassoort. Hij is over het algemeen goed verkrijgbaar en allround inzetbaar aangezien vrijwel alle vissoorten in onze wateren er mee te vangen zijn.
 
Het is maandagmiddag zo rond half vier. Echt enthousiast om nog echt meters te maken, ben ik niet. Je kent dat vast wel, 'het maandaggevoel'. De telefoon gaat, het is mijn broer. Hij vraagt of ik zin heb om vanavond te gaan vissen. Er staat een mooi windje en hij komt uit het zuid-westen. Leden van onze zeevisvereniging De Salamander uit Castricum aan Zee hebben de afgelopen dagen leuk zeebaars gevangen vanaf ons 'eigen' strand, is wat ik te horen krijg. Meer heb ik niet nodig. Altijd! Hoe laat kom je me halen? Uurtje of zeven. Rijd jij nog even langs Bert om wat aas te regelen? Doe ik!
 
Het onderstaande verhaal is in zijn geheel overgenomen uit het sportvisblad Hét Visblad van juli 2007. Dit blad staat iedere maand  barstensvol met allerlei interressante artikelen over de vissport in zijn algemeen. Het beperkt zich niet tot "het zoete" maar geeft ook zeer veel informatie over het zeevissen. Dat laatste is niet zo verwonderlijk met een kei als Ed Stoop, zeevisser in hart en nieren, als werknemer. Hét Visblad is een uitgave van Sportvisserij Nederland. Sportvisserij Nederland behartigt landelijk de belangen van de sportvisserij en Sportvisserij Nederland zorgt ervoor dat sportvissers mogen vissen, dat er vis zit én dat sportvissers kunnen vissen. Klinkt bombastisch, maar de resultaten die zij tot dusver hebben neergezet, mogen er zijn. Zeker de moeite waard om zelf eens een exemplaar van Hét Visblad te kopen of misschien om je erop te abbonneren.