Eerst een punt van aandacht bij het maken van een knoop. Tijdens het aantrekken van een knoop komt er warmte vrij. Die vrij gekomen warmte kan de lijn beschadigen en bij fluorocarbon lijnen heb ik persoonlijk ervaren dat die vrij gekomen warmte mijn fluorocarbon lijn deed krullen. Maak iedere knoop altijd eerst goed nat en trek hem dan heel rustig aan.

De Blood knot, wij noemen hem bloedknoop, heb je in een enkele en een dubbele variant. De dubbele variant maakt hem een voorslagknoop. De enkele variant gebruik je bij het vastzetten van een haak of wartel. In de illustratie heb ik een enkele variant uitgewerkt waarmee ik een wartel vastzet. De Blood knot is misschien niet de allersterkste knoop, maar het is wel een van de meest toegepaste knopen in de hengelsport. Ik denk dat iedere sportvisser hem wel eens toepast zonder te beseffen dat hij of zij een Blood knot heeft gebruikt.

De Blood knot kan toegepast worden bij nylon (monofilament) en Dyneema (multifilament) lijnen. Over het algemeen volstaan 5 à 6 windingen om de lijn. "Officieel" stopt de bloedknoop als de lijn door dat kleine lusje is gegaan bij het warteloog, maar voor een beetje extra stevigheid halen wij de lijn ook nog door de grote lus heen.

Blood knot | By far de meest toegepaste knoop in de hengelsport!

Blood knot | By far de meest toegepaste knoop in de hengelsport!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl 

Pin It