Eerst een punt van aandacht bij het maken van een knoop. Bij het aantrekken van een knoop komt er warmte vrij. De vrij gekomen warmte kan je lijn beschadigen en bij fluorocarbon lijnen heb ik persoonlijk ervaren dat de vrijgekomen warmte mijn fluorocarbon lijn deed krullen. Maak iedere knoop altijd eerst nat en trek hem dan heel rustig aan.

Van de Grinner knot heb je een halve en een hele variant. De halve variant wordt over het algemeen toegepast bij het vastzetten van een haak of wartel. De hele variant of dubbele variant maakt hem een voorslagknoop. Ik heb echter een halve variant in de illustratie uitgewerkt die uiteindelijk toch een voorslagknoop oplevert. En wat voor één!

Vanwege zijn betrouwbaarheid is dit dé knoop die toegepast wordt bij surfcast wedstrijden. Vooral bij het overbruggen van enorme afstanden, waarvoor zware loodgewichten een vereiste zijn, is deze knoop aan te raden. Het is een redelijk onopvallende knoop die gemakkelijk door de ogen van je hengel gaat en daar bijna zonder wrijving, je mag ook lezen weerstand, doorheen vliegt. Hij kan toegepast worden bij een verbinding tussen 2 nylon lijnen van ongelijke dikte, maar ook om een nylon lijn te verbinden met een Dyneema lijn.

Grinner knot | Maar dan net een beetje anders!

Grinner knot | Maar dan net een beetje anders!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

Pin It