Eerst een punt van aandacht bij het maken van een knoop. Tijdens het aantrekken van een knoop komt er warmte vrij. Die vrij gekomen warmte kan de lijn beschadigen en bij fluorocarbon lijnen heb ik persoonlijk ervaren dat die vrij gekomen warmte mijn fluorocarbon lijn deed krullen. Maak iedere knoop altijd eerst goed nat en trek hem dan heel rustig aan.

De Blood knot, wij noemen hem bloedknoop, heb je in een enkele en een dubbele variant. De enkele variant gebruik je bij het vastzetten van een haak of wartel. De dubbele variant maakt hem een voorslagknoop. In de illustratie heb ik de dubbele variant uitgewerkt. De Blood knot is niet de allersterkste voorslagknoop, maar is waarschijnlijk wel een van de meest toegepaste voorslagknopen. De knoopsterkte wordt ingeschat op 70 tot 75% van de lijnsterkte. Hij is geschikt voor lijnen met een trekkracht tot zo'n 30 kg (65lb).

De Blood knot is toepasbaar om nylon met nylon te verbinden, maar ook om nylon met Dyneema te verbinden. Over het algemeen volstaan 5 à 6 windingen in elke lijn. Echter bij lijnen van verschillende diameters is het raadzaam om meer windingen toe te passen bij de dunste draad. Zo'n variant met extra windingen wordt Improved Blood knot genoemd.

Blood knot | Waarschijnlijk de meest toegepaste voorslagknoop in de hengelsport.

Blood knot | Waarschijnlijk de meest toegepaste voorslagknoop in de hengelsport.

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl

 

Pin It