Eerst een punt van aandacht bij het maken van een knoop. Tijdens het aantrekken van een knoop komt er warmte vrij. Die vrij gekomen warmte kan de lijn beschadigen en bij fluorocarbon lijnen heb ik persoonlijk ervaren dat die vrij gekomen warmte mijn fluorocarbon lijn deed krullen. Maak iedere knoop altijd eerst goed nat en trek hem dan heel rustig aan.

De Uni knot is waarschijnlijk de meest veelzijdige knoop in de hengelsport. Je kan hem toepassen voor het vastzetten van een haak of wartel. Door de dubbele variant toe te passen, krijg je een uitstekende voorslagknoop en hieronder in de illustratie zet ik een hoofdlijn vast op de spoel van mijn molen of reel. Wie de Uni knot of Unieknoop zoals wij hem hier in Nederland noemen, kent, zou in principe aan deze knoop voldoende hebben voor alle disciplines van iets vastzetten in de hengelsport. Als knopen in de hengelsport gereedschap zou zijn, dan mag je de Uni knot wel het Zwitsers zakmes noemen.

Naast zijn veelzijdigheid is het ook een van de allerveiligste knopen die er zijn. De Uni knot is toepasbaar bij nylon en Dyneema lijnen. Persoonlijk zou ik hem niet toepassen bij dikke nylon lijnen. Het aantal windingen geeft dan een te grove bult op de spoel die het knap opspoelen van de lijn niet ten goede komt. Voor een dikke nylon lijn zou ik de Arborknoop adviseren.

Uni knot | Waarschijnlijk de meest veelzijdige knoop in de hengelsport!

Uni knot | Waarschijnlijk de meest veelzijdige knoop in de hengelsport!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.nl

© Onderlijnenvooropzee.nl 

Pin It