Franse tappen, voulez vous...

Franse tap, voulez vous...Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel willen wij u graag de grote broer van de zeepier voorstellen. Namelijk de Franse tap. De Franse tap is de grote broer van de zeepier. Deze megapier uit dezelfde familie kan namelijk wel zo’n 35 centimeter lang worden. Het sterke geurspoor dat de stevige tap afgeeft, maakt hem bijzonder geschikt als zeevisaas.

 

Franse tap, die 'zuig' je uit het zand vandaan.

Franse tap, die 'zuig' je uit het zand vandaan.

 

Zoals de naam al aangeeft, komt deze grote worm bijna altijd uit Frankrijk. Ook langs onze kust kom je ze wel tegen, maar zonder speciale aaspomp lukt het niet om ze uit de zanderige bodem op te zuigen. Dit ‘tappen trekken’, het is best een zwaar werkje, doe je rond de laagwaterlijn. Ga bij eb op zoek naar plekken die slecht heel kort of net niet helemaal droogvallen. Aangezien het bij ons een niet heel erg courante aassoort is, zijn tappen aardig aan de prijs. In de hengelsportzaak wordt doorgaans de dieprviesvariant aangeboden.

 

Een dikke Franse tap verspreidt een geweldig geurspoor.

Een dikke Franse tap verspreidt een geweldig geurspoor.

Geurspoor

Tappen geven een voortreffelijk geurspoor af, wat door vissen – eigenlijk iedere soort neemt graag een hap van de tap – over het algemeen snel wordt opgepikt. Daarbij is het zo dat hoe ouder de tap, des te sterker hij ruikt. Ook wordt het vel naarmate de tijd verstrijkt steeds taaier. Daarom wordt een stukje tap vaak gebruikt als stopper op de haak, zodat het andere aas goed vast blijft zitten. Toch loont het ook om een hele tap – desgewenst in combinatie met één of meerdere verse zeepieren – op de haaklijn te rijgen; bijvoorbeeld als je het gemunt hebt op grote gul.

 

Gebruik bindelastiek om je Franse tap vast te zetten.

Gebruik bindelastiek om je Franse tap vast te zetten.

Gebruiksaanwijzing

De Franse tap heeft wel een beetje een aparte gebruiksaanwijzing. Voordat je ermee aan de slag gaat, knip je eerst het kopje eraf en strijk je hem daarna leeg. Gooi hem vervolgens hard op de grond, zodat de spieren samentrekken. Het resultaat is een harde zeepier. Deze truc kan je ook toepassen bij de normale zeepier als je op tong gaat vissen. Het resultaat zal je verbazen! De Franse tap zet je het beste met een beetje bindelastiek vast op de haak. Ook als je verse Franse tappen wilt invriezen voor later gebruik, dan moet je ze eerst leeg strijken. Het hele taaie vel dat je zo krijgt, geeft ook na verloop van tijd nog een goed geurspoor af.

 

Bron: Het Visblad

©Onderlijnenvooropzee.com